Evaluatie Wet vergoeding affectieschade: Vooruitdenk-bijeenkomst

Evaluatie
In 2024 is de Wet vergoeding affectieschade geëvalueerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. De Wet vergoeding affectieschade beoogt door middel van symbolisch bedoelde schadevergoedingen een vorm van erkenning te verschaffen voor het door naasten ondervonden leed als gevolg van het overlijden of ernstig en blijvend gewond raken van een dierbare door ongevallen, misdrijven, en andere voorvallen waarvoor een derde aansprakelijk is. Vanwege de gevoelige aard van de materie, de grote diversiteit van situaties, de lastige afbakeningen die daarbij moeten worden gemaakt, en de vele bij de uitvoering betrokkenen, is dat nogal een uitdaging.
Dit evaluatieonderzoek brengt goed nieuws. De uitkomsten houden in dat de wet in algemene zin doet wat werd beoogd: het bieden van erkenning aan naasten en nabestaanden, en zonder al te veel discussie, althans voor diegenen die behoren tot de vaste kring van gerechtigden. De opzet met een vaste kring van gerechtigden en vaste bedragen werkt zoals bedoeld en wordt breed geaccepteerd. Aanspraakgerechtigden waarderen het ontvangen van een affectieschadevergoeding positief. Als men bedenkt hoe moeizaam het is om het verlies van een naaste te vertalen naar geld en om de gevoelige materie van deze wet te gieten in vaste regels, is dat bijzonder.
Knelpunten
Het belangrijkste knelpunt lijkt de afbakening van de vaste kring van gerechtigden te zijn, met name de uitsluiting van broers en zussen, in het bijzonder wanneer zij met het slachtoffer in gezinsverband samenwonen. Over dit punt werd al een motie aangenomen door de Tweede Kamer. Andere aandachtspunten zijn de indexering van de bedragen, de afbakening van het begrip ‘ernstig en blijvend’ letsel, de relatief grote impact van de wet bij medische aansprakelijkheid, en de soms als erg zakelijk ervaren wijze van aanbieding.
Kabinetsreactie
Naar aanleiding van deze wetsevaluatie is een kabinetsreactie verschenen. Een wetswijziging is aangekondigd. De vaste kring van gerechtigden wordt uitgebreid naar broers en zussen. De bedragen in het Besluit vergoeding affectieschade worden herijkt en daarmee verhoogd. Ook is de staatssecretaris voornemens om aandacht te vragen van professionals voor de wijze van aanbieden van de affectieschadevergoeding.
Samen vooruitdenken over hoe het (nog) beter kan
Deze bijeenkomst is bedoeld om met elkaar vooruit te denken: hoe komen we tot nog betere afwikkeling van affectieschade, zowel denkend vanuit het juridisch kader als vanuit de praktijk van letselschadeafwikkeling? Welke vragen of discussiepunten zijn er nog, ook na de wetsevaluatie en na de beleidsreactie? Hoe denken wij daarover? Ook vooruitdenkend naar het consultatieproces dat nog zal plaatsvinden naar aanleiding van het wetsvoorstel.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor wetenschappers en praktijkjuristen die bijzondere affiniteit hebben met de vergoeding van affectieschade.
Programma
Om deze bijeenkomst vorm te geven, is het volgende programma gemaakt met de volgende inleiders en sprekers:
14.30: Inloop
14.45: Inleiding Kiliaan van Wees en Rianka Rijnhout (Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht)
15.15: Reflectie van Siewert Lindenbergh, Erasmus Universiteit Rotterdam en Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad
15.45: Reflectie van Stan Teuben, Platform Personenschade, senior manager Achmea Personenschade
16.15: Reflectie van Jasper Keizer, SAP Letselschade Advocaten
16.45: Slotdiscussie
17.00: Afronding en afsluitende borrel
In het programma wordt ruimte gemaakt voor (tussentijdse) gedachtenwisseling. Wij hopen met deze verschillende perspectieven met elkaar tot gedachtenvorming te komen en daarmee vooruit te denken over hoe de wet en de uitvoering daarvan nog beter kan.
Deelname
Deelname is kosteloos. Het seminar wordt gehouden in de Alex Brenninkmeijerzaal, Universiteit Utrecht bij Rechtsgeleerdheid (Johanna Hudiggebouw, ingang: Kromme Nieuwegracht 47 E, Utrecht).
Deelnemers mogen ter plaatse een gedrukt exemplaar van het evaluatierapport meenemen.
NOvA-punten kunnen worden aangevraagd. Daarvoor moet bij binnenkomst en bij vertrek worden getekend.
Aanmelden graag via dit online formulier.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Alex Brenninkmeijerzaal, Johanna Hudig Gebouw
- Entree
- Deelname is kostenloos
- Aanmelden
Aanmelden kan via dit online formulier