9 februari 2017 van 16:15 tot 17:00

Ethisch klimaat op het werk; op zoek naar het nieuwe normaal. Oratie Naomi Ellemers

In de afgelopen jaren onderzocht Naomi Ellemers moreel gedrag bij uiteenlopende bedrijven, waaronder internationale banken. Haar onderzoeksbenadering is vernieuwend: ze combineert haar observaties van ethisch gedrag op de werkvloer met metingen van hersenactiviteit en lichamelijke stressreacties in laboratoriumexperimenten. Op deze manier brengt ze in kaart hoe ethische groepsnormen en gedeelde waarden invloed uitoefenen op morele keuzes die mensen maken.  

In haar oratie, donderdag 9 februari om 16:15 in de Aula van het Utrechtse Academiegebouw, geeft ze een overzicht van het onderzoek naar ethisch gedrag op het werk. Ellemers zal onder meer uitleggen waarom integriteitstests niet werken, en ze verduidelijkt wanneer extra controles binnen het bedrijf om ethisch gedrag bij te sturen juist contraproductief zijn. 

Frauderen
Daarnaast geeft Ellemers tijdens haar oratie antwoord op vragen als: Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen goed presteren, maar ook ethisch handelen? Kan dat allebei tegelijk, of zit er een inherente spanning tussen? En waarom komen werknemers in het ene bedrijf wel in verleiding om te frauderen, en in andere bedrijven niet? Haar publicatie eind vorig jaar in Journal of Financial Regulation and Compliance geeft een indicatie van antwoorden op bovenstaande vragen.

Ellemers oratie is vrij toegankelijk.

Over Naomi Ellemers
Naomi Ellemers (1963, Amsterdam), studeerde aan de University of California at Berkeley en de Universiteit van Groningen. Zij promoveerde in 1991 cum laude aan de Universiteit van Groningen, werkte van 1991-1998 als Universitair (hoofd)docent aan de VU Amsterdam, en was van 1999-2015 Hoogleraar Sociale Psychologie van de Organisatie in Leiden. Sinds september 2015 is zij Universiteitshoogleraar in Utrecht.

Ellemers ontving diverse (internationale) prijzen en onderscheidingen voor haar werk, waaronder de KNAW-Merianprijs voor vrouwen in de wetenschap, en de Spinozapremie van NWO. Zij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), en Corresponding Fellow van de British Academy of Humanities and Social Sciences. Zij is een van de initiatiefnemers van het Nationaal Integratie Fonds (www.nationaalintegratiefonds.nl) en is een van Athena’s Angels (www.athenasangels.nl). Ellemers is lid van de Raad van Commissarissen van PwC Nederland. 
In de zomer van 2017 verschijnt haar boek over moraliteit en sociaal gedrag.

Enkele publicaties
•    Ellemers, N. (2012). The group self. Science, 336, 848-852. 
•    Ellemers, N., & De Gilder, D. (2012). Je werkt anders dan je denkt. Business Contact.
•    Ellemers, N., & Van der Toorn, J. (2015). Groups as moral anchors. Current Opinion in Behavioral Sciences, 6, 189-194.
 

Begindatum en -tijd
9 februari 2017 16:15
Einddatum en -tijd
9 februari 2017 17:00
Hoogleraar
Naomi Ellemers
Oratie
Ethisch klimaat op het werk: Op zoek naar het nieuwe normaal