Een nieuw leven voor oude kaarten

Digitaal toegankelijk maken van oude kaarten

tot

Vraag een willekeurig persoon aan wie hij of zij denkt als het gaat over oude kaarten of stadsplattegronden en negen van de tien keer zal de naam Blaeu vallen. De atlassen en kaarten die in de zeventiende eeuw zijn gedrukt in het Amsterdamse bedrijf van de familie Blaeu zijn wereldberoemd. Blaeus wereldatlas Atlas Maior met zijn superieure typografie is opgenomen in de Canon van Nederland. Maar ook de stadsplattegronden zijn zó kenmerkend en zó vaak gereproduceerd dat ze praktisch in ons collectieve geheugen zitten.

Helpt u mee?

Deze bijzondere kaarten en stadsplattegronden van Joan Blaeu worden momenteel gedigitaliseerd en komen in aanmerking voor georefereren: het digitaal koppelen van oude kaarten aan moderne kaarten. Een scan van een oude kaart wordt digitaal ‘geplakt’ op een moderne kaart door het plaatsen van zogenaamde ‘referentiepunten’. De oude kaarten zijn zo beter te analyseren en kunnen worden gebruikt als bron voor onderwijs en onderzoek. Bij het georefereren kan de Universiteitsbibliotheek uw hulp goed gebruiken!

Tijdens de bijeenkomst kunt u – na een korte instructie – zelf aan de slag met het georefereren. U ervaart in de praktijk hoe interessant het is om oude en nieuwe kaarten met elkaar te ‘verbinden’ door innovatieve technieken. Er is begeleiding aanwezig, maar u leert ook van elkaar.

Lees meer over georefereren
Wereldkaart Atlas maior Blaeu, 1664, topstuk uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
Een wereldkaart uit Atlas Maior van Blaeu

Het programma

  • 14:00 - 14:30 uur: Inloop 
  • 14:30 - 15:00 uur: Bewonder de collectie kaarten & atlassen
  • 15:00 - 15:15 uur: Introductie georefereren van conservator dr. Marco van Egmond
  • 15:15 - 15:30 uur: Verplaatsen naar computerzaal
  • 15:30 - 17:20 uur: Georefereren
  • 17:20 - 17:30 uur: Afsluiting
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park
Entree
Gratis. Het is mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doen. Deze komt geheel ten goede aan het Noodfonds van het Utrechts Universiteitsfonds.
Aanmelden

Meld u hier aan. Wees er snel bij, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Meer informatie
Lees meer over georefereren