Docentontwikkeling: Workshops en Webinars voor docenten

Ook in 2023-2024 worden er weer nieuwe workshops en webinars (W&W) georganiseerd. Met dit aanbod sluiten we aan bij de vraag van docenten.
Hieronder staan de aankomende sessies vermeld. Elke sessie bevat een doorklikmogelijkheid voor meer informatie en om je aan te melden.
Augustus 2023
Het Comeniusprogramma biedt jaarlijks docenten de gelegenheid om voorstellen in te dienen om hun innovatieve onderwijsidee mogelijk te maken. Tijdens deze sessie gaan we in Q&A en rondetafeldiscussie met elkaar in gesprek wat een aanvraag succesvol maakt. Hoe kun je je kansen op succes vergroten? Je kan in gesprek met oud-commissieleden en laureaten. De voertaal van deze sessie is afhankelijk van de deelnemers.
September 2023
In deze workshop staat het thema motivatie centraal. We duiken de onderwijskundige literatuur in en bespreken relevante inzichten rondom motivatie, vanuit het perspectief van de zelfdeterminatie theorie.
In deze workshop krijg je een aantal vuistregels waaraan een goede mc-toets en toets met open vragen moet voldoen.
In deze workshop leer je hoe je activerend onderwijs kunt geven door de inzet van activerende werkvormen.
Nadere informatie volgt.
Oktober 2023
Na vier succesvolle jaren en een samenwerking met meer dan 30 opleidingen, sluiten we in de herfst van 2023 het project Diversiteit in instroom en selectie (DIS) met een symposium af.
In deze korte workshop (door een trainer van O&T) bekijken we waarover je heldere afspraken moet maken en hoe je de student kunt activeren.
Heb je altijd al eens willen experimenteren met ChatGPT in het onderwijs? Wil je weten wat het wel en niet kan? Ontdek samen met ons de mogelijkheden en beperkingen van de AI chatbot.
Tijdens de diversiteitsmaand organiseert het programma Equality, Diversity, and Inclusion (EDI) diverse sessies. Op 24 oktober van 10:00-12:00 uur kun je deelnemen aan deze workshop gericht op het ontwikkelen van een inclusiever curriculum. Meer informatie volgt.
Tijdens de diversiteitsmaand organiseert het programma Equality, Diversity, and Inclusion (EDI) diverse sessies. Op 26 oktober van 12:00-14:00 (met lunch) kun je deelnemen aan deze sessie over Belonging@UU. Meer informatie volgt.
In deze workshop gaan we ons verdiepen in de rol van de docent in een Challenge Based Learning (CBL) cursus, en hoe deze verschilt van meer traditionele cursussen.
November 2023
In dit educatieve bordspel, momenteel in de pilotfase, daagt de Universiteitsbibliotheek spelers uit om kritisch na te denken over hoe een ideaal informatielandschap eruit zou zien.
Nadere informatie volgt.
In deze workshop gaat een trainer van het EDI office in op (digitale) toegankelijkheid van onderwijsmateriaal: wat is het belang hiervan en wat houdt het precies in?
Wil je weten hoe je een toets in Remindo moet analyseren? Wat moet je doen als je toets slecht is gemaakt, of als veel studenten een vraag goed of juist fout hebben gemaakt?
December 2023
Feedback is een van de meest krachtige middelen die je als docent hebt om je student te laten leren. Alleen is het geven van feedback niet altijd even makkelijk.
Ben je benieuwd naar wat sense of belonging betekent en wil je weten waarom sense of belonging van studenten belangrijk is voor het onderwijs, kom dan naar de lunchsessie op 14 december!
Februari 2024
In deze workshop krijg je een aantal vuistregels waaraan een goede mc-toets en toets met open vragen moet voldoen.
In deze sessie doe je doormiddel van het spelen van een CBL ontwerpspel praktische kennis op over de verschillende onderdelen van een Challenge Based Learning (CBL) cursus.
Deze sessie voor docenten en tutoren richt zich op studentenwelzijn. Hoe vraag je aan studenten hoe het met ze gaat? Hoe reageer je of vraag je door?
Maart 2024
Er zijn veel verschillende vormen om te toetsen. Hoe kies je nu een geschikte toetsvorm?
In deze workshop gaan we kijken hoe studenten meer grip op hun leerproces kunnen krijgen door te kijken naar de keuzes die zij maken tijdens hun leerproces en de leerstrategieën die zij inzetten.
April 2024
Wil je weten hoe je een toets in Remindo moet analyseren? Wat moet je doen als je toets slecht is gemaakt, of als veel studenten een vraag goed of juist fout hebben gemaakt?
In de eerste workshop van deze serie leer je wat een kennisclip is en hoe je een kennisclip ontwerpt. Wat zijn de aandachtspunten bij het ontwerpen van een kennisclip? En hoe ontwikkel je een boeiende verhaallijn?
In de tweede workshop van deze serie leer je alles over het opnemen van een kennisclip. Je leert welke verschillende opties er zijn om een kennisclip op te nemen, wanneer je voor welke optie moet kiezen en wat de randvoorwaarden per optie zijn.
De derde workshop van deze serie gaat over hoe je kennisclips zo kunt gebruiken dat ze studenten aanzetten tot leren.
Mei 2024
De workshopreeks biedt een stapsgewijze aanpak voor het (her)ontwerpen van een cursus. Met constructive alignment als kader werk je aan het creëren van samenhang tussen leerdoelen, leeractiviteiten en beoordeling.
Juni 2024
De workshop biedt een stapsgewijze aanpak voor het (her)ontwerpen van een cursus. Met constructive alignment als kader werk je aan het creëren van samenhang tussen leerdoelen, leeractiviteiten en beoordeling. In de laatste sessie heb je de mogelijkheid om je ontwerp te presenteren en feedback te ontvangen.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Locatie staat bij elke sessie
- Aanmelden
Aanmelden kan bij elke sessie.