22 januari 2019 van 15:30 tot 17:00

Descartes Centre History of Science colloquium met Maaike de Boois en Gert-Jan Johannes

Discipline zonder Discipline, proefschrift Maaike de Boois
Discipline zonder Discipline, proefschrift Maaike de Boois

Het proefschrift van Maaike de Boois, "Discipline zonder discipline", vertelt het opmerkelijke verhaal van andragologie, een sociale wetenschap die een tumulteuze ontwikkeling doormaakte in de periode van 1950 tot 1983. 

Maaike de Boois (foto: Femke van den Heuvel Fotografie)

Van de veelbelovende opkomst, met de mijlpaal van de formele erkenning als onafhankelijke wetenschap in 1970, tot de uiteindelijke eliminatie slechts dertien jaar later. De snelle ontbinding heeft vooral wetenschappers en sociale professionals verbaasd. Een aantal auteurs heeft daarom getracht de snelle achteruitgang van de jonge wetenschap te verklaren. Het doel van dit proefschrift is de geschiedenis van de praktijkgerichte andragologie te begrijpen als een proces van disciplinevorming. Daarom richt Maaike zich niet alleen op het verval, maar ook op het ontstaan ervan en de groei naar een officieel erkend vakgebied. Uiteindelijk komt aan het licht dat de sleutel tot het begrijpen van de snelle val van de jonge discipline Andragologie ligt in het begrijpen van het zeer succesvolle begin ervan.

Meer informatie over Maaike de Boois: https://maaikedeboois.nl/over-maaike/

 

Gert-Jan Johannes

Gert-Jan Johannes geeft commentaar op het proefschrift onder de titel "Opkomst en neergang van andragologie, andere opvattingen of andere werelden?" 

 

Begindatum en -tijd
22 januari 2019 15:30
Einddatum en -tijd
22 januari 2019 17:00