16 april 2019 om 15:30

Descartes Centre History of Science colloquium met Arun Saldanha

“Phenotypical Globalization: Race, the Anthropocene, and Radical Interdisciplinarity"

Aangemoedigd door enkele verwijzingen naar het marxisme in The Human Planet, een kort massamarktboek dat vorig jaar werd gepubliceerd door twee fysieke geografen, Simon Lewis en Mark Maslin, zal deze workshop beginnen met uit te leggen waarom een kritisch gesprek tussen geologie en kritische theorie waarschijnlijk de 21e eeuw zal definiëren. Door te beweren dat de cumulatieve en versnelde vernietiging van soorten, klimaatstabiliteit en sociale formaties door het consumentenkapitalisme voor altijd leesbaar zal zijn in de aardkorst, en door objectieve redenen te vinden om te twijfelen aan de levensvatbaarheid van de menselijke soort in de komende eeuwen, zou het Antropoceen wel eens het meest consequente concept kunnen zijn dat ooit is uitgevonden. Natuurlijk is antropos geen totaliteit over en tegen de "natuur", maar zelf een ecologie die in essentie wordt verscheurd door vectoren die we seks, klasse, ras, religie en natie noemen. In het bijzonder is er de laatste decennia verwarring ontstaan over de categorie van het ras, een categorie die ooit centraal stond in alle sociale wetenschappen. Als ras een sociale constructie is, waarom is er dan nog steeds duidelijk racisme in de manier waarop de bevolking door het Antropoceen wordt beïnvloed? Kunnen fysieke verschillen tussen menselijke lichamen worden geconceptualiseerd zonder ze in de oude koloniale categorieën in te boksen? In deze workshop schets ik een nieuwe manier van denken op planetair niveau.

Arun Saldanha

Arun Saldanha is Associate Professor bij het Department of Geography, Environment, and Society at the University of Minnesota-Twin Cities Zie ook: https://cla.umn.edu/about/directory/profile/saldanha

Arun Saldanha

Arun is momenteel verbonden aan het Instituut voor Culltureel Maatschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht, waar hij werkt aan een theoretisch boek dat geohumanities, marxisme en evolutietheorie combineert om het ras te heroverwegen als planetair proces, voorlopig getiteld Fenotypisch: Een nieuwe oude materialistische theorie van het ras. Op het gebied van publiek engagement, terwijl Arts, Design en Humanities voorzitter van het Imagine Fund in Minnesota over 2016-18, organiseerde Arun een groot symposium genaamd "Prince from Minneapolis" en bereidt een bewerkte collectie voor over hoe een zwarte superster uit een relatief witte stad zou kunnen ontstaan.

Begindatum en -tijd
16 april 2019 15:30