Descartes Centre Colloquium met Jacob Boersema

tot
Portret Jacob Boersema
Jacob Boersema

Hoe vertel je de geschiedenis van het Nederlandse Rijk, wetenschap en racisme?

Ondanks de wereldwijde geschiedenis van het Nederlandse Rijk, kolonialisme en slavernij, is het verhaal van het Nederlandse racisme nooit verteld. In binnen- en buitenland werd het Nederlandse Rijk gekenmerkt door vele vormen van racisme: anti-zwart racisme en antisemitisme, maar ook islamofobie en Sinofobie. Eén manier om dit verhaal te vertellen is door de ogen van Nederlandse wetenschappers, die deze racistische geschiedenis intellectueel en praktisch vormgaven. Zij deden dit niet alleen door hun ideeën en wetenschap over ras, maar ook door hun visies op de wereld en hun politieke projecten in de echte wereld.

Het verhaal dat ik vertel gaat over Nederlandse intellectuelen die raciale projecten theoretiseerden, ontwierpen en uitvoerden die de mensen en plaatsen van het Nederlandse rijk opnieuw verbeeldden en ordenden. Van Zuid-Afrika tot Java begrepen ze Afrikaanse en Aziatische mensen als instrumenten en middelen voor hun politieke, economische en religieuze imperiale projecten. In dit proces bevorderden deze Nederlandse wetenschappers ideeën over wie Nederlanders waren en hoe Nederlanders gekleurde mensen in deze wereld moesten begrijpen, socialiseren en domineren. Deze wetenschappers gaven vorm aan een mondiaal imperium waarin het heel belangrijk was wie je was, wat je geloofde of hoe je eruit zag.

In deze lezing belicht ik het denken en werken van drie Nederlandse intellectuelen aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw: Petrus Camper (1722-1789), Gijsbert Karel Hogendorp (1762-1834) en Johannes Van den Bosch (1780-1844). Ik onderzoek hoe hun werk begrepen kan worden in relatie tot de geschiedenis van rassenwetenschap, rassenliberalisme en rassenkapitalisme. En ik vraag wat hun rassenprojecten ons vertellen over de diepe historische banden tussen imperium, wetenschap en racisme.

Commentatoren
Elian Schure Freudenthal Institute, Utrecht University
Abigail Nieves Delgado, Freudenthal Institute, Utrecht University
Members of NWO/Vidi project “Microbiome research and race in the 'Local South".” Freudenthal Institute, Utrecht University

Klik hier voor meer informatie over de spreker.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Drift 21, ruimte 0.06 (toegang via bibliotheek aan Drift 27)
Entree
Free