Descartes Centre Colloquium met Eric Jorink en Richard Calis

tot
Cover book Eric Jorink Antoni van Leeuwenhoek and the Royal Society

Hoe kunnen we de geschiedenis van de wetenschap schrijven?

In de afgelopen decennia hebben historici op verschillende gebieden het achterhaalde - maar blijvende - verhaal van wetenschappelijke vooruitgang, dat in de twintigste eeuw veel wetenschap in de wetenschapsgeschiedenis domineerde, ter discussie gesteld. In plaats daarvan hebben wetenschappers zich gericht op wetenschappelijke praktijken, wetenschap benaderd als historisch en cultureel afhankelijk, de “spullen” van de wetenschap geïdentificeerd en verder gekeken dan bekende namen om nieuwe vragen te stellen over hoe wetenschappelijke kennis wordt gemaakt, hoe deze circuleert en welke andere soorten kennis daarbij worden onderdrukt.

Cover book Richard Calis The discovery of Ottoman Greece

In deze sessie bespreken wetenschapshistorici Eric Jorink en Richard Calis hun recente boeken om verder na te denken over hoe we vandaag de dag de wetenschapsgeschiedenis kunnen schrijven. Ze zullen hun werk introduceren, op elkaar reageren en onderwerpen verkennen zoals de recente verschuiving van ideeën van wetenschappers naar hun werkpraktijken, het potentieel van archiefonderzoek voor de wetenschapsgeschiedenis, en hoe processen van canonisering ons begrip van 'normale wetenschap aan het werk' veranderen.

Let op: er wordt ook een tafel ingericht waar iedereen die recentelijk een interessante publicatie heeft uitgebracht, deze kan laten zien.

Voor meer informatie over de auteurs/sprekers kunt u terecht op het Engelstalige bericht over dit evenement.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht
Entree
Vrij toegankelijk, met aansluitend borrel
Aanmelden

Aanmelding is niet nodig. Online deelname is mogelijk via deze MS Teamslink.