23 maart 2017 van 17:00 tot 18:30

Debatavond Citizen Science

Foto Robert Oosterbroek
Foto Robert Oosterbroek

Citizen Science is een relatief nieuwe maar snelgroeiende vorm van wetenschapsbeoefening, waarbij onderzoekers een beroep doen op burgers bij hun projecten – van het digitaliseren van archieven tot het verzamelen van gegevens over fijnstof. De eerste debatavond van het Centre for the Humanities op 23 maart gaat over Citizen Science en kwesties waar de wetenschapper gedurende een dergelijk project mee te maken krijgt: wat is het nut van Citizen Science, wat zijn de voor- en nadelen?

Sprekers

  • Prof. dr. José van Dijck (President van de KNAW en sinds kort Universiteitshoogleraar van de UU), zal de bijeenkomst met enkele korte en prikkelende stellingen openen en als discussieleider optreden;
  • Prof. dr. Tine De Moor (Hoogleraar Instituties voor collectieve actie in historisch perspectief), die veel ervaring met Citizen Science heeft, zal de keynote verzorgen.

Voor het debat bestaat het panel uit de volgende leden:

  • Prof. dr. Jos Bazelmans (Hoofd Archeologie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Petra Schoenmaker (als 'Citizen'-medewerker van het 'Ja-Ik-Wil'-project van Tine De Moor)
  • Frank Kresin (Managing Director DesignLab, Universiteit Twente)
  • Kila van der Starre MA (Literatuurwetenschapper en Poëziecriticus, Promovendus, UU).
  • Liesbeth Gijsel (Wetenschapsjournalist en drijvende kracht achter het citizen science-platform Iedereen Wetenschapper)

 

Wie zich alvast in het fenomeen Citizen Science wil inlezen, verwijzen we graag naar 'Citizen Science in Vlaanderen: U telt mee?!' en de Leru Paper 'Citizen Science at Universities'.

Het team van het Centre for the Humanities hoopt u op 23 maart te mogen verwelkomen.

Begindatum en -tijd
23 maart 2017 17:00
Einddatum en -tijd
23 maart 2017 18:30