6 november 2014 van 12:45 tot 14:00

De rol van het eiwit Dazl in embryonale stamcellen

Maaike Welling heeft de rol van het eiwit Dazl in embryonale stamcellen (ES-cellen) onderzocht. ES-cellen zijn cellen die ongelimiteerd exacte kopieën van zichzelf kunnen maken onder de juiste kweekomstandigheden waardoor een oneindige hoeveelheid cellen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn ES-cellen pluripotent wat betekent dat ze kunnen uitgroeien tot elke cel van het lichaam zoals zenuwcellen, spiercellen en huidcellen.
Stamcellen kunnen niet alleen uit vroege embryo’s worden verkregen (dit noemen we naïeve pluripotente cellen zoals ES-cellen), maar ook uit iets oudere embryo’s, resulterend in epiblast stamcellen (EpiSCs) dit zijn stamcellen in een zogeheten geprimede pluripotente staat. Verder kunnen de voorlopers van de uiteindelijke geslachtscellen, primordiale geslachtscellen, ook pluripotente embryonale geslachtscellen (EG-cellen) vormen in een kweekschaaltje.

Dazl is een eiwit dat enkel tijdens geslachtscelontwikkeling en in ES-cellen actief is. Tijdens mijn onderzoek heb ik gevonden dat er een sleutelrol is weggelegd voor Dazl voor het controleren van geslachtscelontwikkeling. Dazl is ook belangrijk voor het verkrijgen van de naïeve pluripotente staat in muis ES-cellen en mogelijk ook voor de overgang naar deze staat in humane ES cellen.
Het vergelijken van geslachtscelontwikkeling en verschillende soorten pluripotente stamcellen draagt bij aan het begrip van de mechanismen die belangrijk zijn voor het verkrijgen en in stand houden van pluripotentie in verschillende organismen.
 

Begindatum en -tijd
6 november 2014 12:45
Einddatum en -tijd
6 november 2014 14:00
Promovendus
Maaike Welling
Proefschrift
Dazlin' pluripotent stem cells
Promotor(es)
Niels Geijssen