12 maart 2018 van 19:30 tot 22:00

Boekpresentatie Geert Buelens

De onverwachte jaren zestig

Op 12 maart organiseren TivoliVredenburg, Het Literatuurhuis, deBuren, het Centre for the Humanities en Ambo/Anthos uitgevers een avond over de jaren zestig naar aanleiding van het verschijnen van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, het langverwachte nieuwe boek van prof. dr. Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde). Buelens kantelt het beeld van dit decennium en neemt ons met onverwachte film- en muziekfragmenten mee terug naar deze roerige jaren.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Congolese cha-cha-cha en Japanse computerkunst

Wie aan de jaren zestig denkt, denk al snel aan The Beatles, Provo en Bob Dylan. Maar wat gebeurde er in de rest van de wereld? Achter het IJzeren Gordijn, in Azië of Afrika? In De jaren zestig beschrijft Buelens dit roemruchte decennium voor het eerst vanuit mondiaal perspectief, en worden de protestsongs van Dylan aangevuld met Congolese cha-cha-cha, westerns uit de DDR, Japanse computerkunst, horrorfilms uit Tsjechoslowakije, modefotografie uit Mali, Chinese popmuziek en feministische gedichten uit Iran.

Programma

Er is live muziek, er worden bijzondere filmfragmenten vertoond en er komen interessante gasten praten:

  • Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
  • Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
  • Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
  • Ook laat Buelens zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie – Communistische Oostblok gemaakt werden.
  • Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.

De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.

Begindatum en -tijd
12 maart 2018 19:30
Einddatum en -tijd
12 maart 2018 22:00
Entree
€12,50; studenten €10,-
Meer informatie
Facebookevenement