De handen uit de mouwen in de Botanische Tuinen

Aanplanten eenjarige planten in de Evolutietuin

tot

Ga hier naar de bijeenkomst in de Botanische Tuinen op woensdag 18 mei 2022.

In de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is het hele jaar door veel werk te verzetten. Op dinsdag 17 mei, tijdens de eerste editie van de universitaire Sharing Days-week, kunt u zélf een handje meehelpen in de Tuinen. We gaan samen aan de slag met het aanplanten van de eenjarige planten in de Evolutietuin. De handen uit de mouwen!

Aanplanten planten in de Botanische Tuinen

We gaan de planten poten in de Evolutietuin, het wetenschappelijke hart van de Botanische Tuinen. Het aanplanten van de eenjarige planten is – uiteraard – een jaarlijks terugkerende klus waarbij we uw hulp goed kunnen gebruiken. De Evolutietuin vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het plantenrijk. Een stamboom die honderden miljoenen jaren teruggaat. Omdat het onderzoek naar de ontwikkeling van planten sinds de aanleg van de huidige Evolutietuin niet heeft stilgelegen, is de indeling van de tuin niet meer juist. Daarom zijn we gestart met de aanleg van een geheel nieuwe, toekomstbestendige Evolutietuin, waar straks de hele evolutionaire ontwikkeling van het plantenrijk te zien is.

De tuin krijgt een bijzonder ontwerp waarbij de hoofdindeling van plantengroepen wordt verbeeld op basis van zich herhalende patronen. Deze wiskundige ‘fractalen’ verbeelden dat de evolutie nooit stopt zo lang er leven is en dat de processen van soortvorming en uitsterven doorgaan zo lang er leven is.

Lees meer over de nieuwe Evolutietuin

Het programma

Tijdens deze meewerk-middag vertelt hortulanus Gerard van Buiten u alles over de plannen voor de nieuwe Evolutietuin.

Help mee

De aanleg van de nieuwe Evolutietuin is inmiddels gestart. Vanaf 2023 is de tuin te bezoeken en zullen de tuinen aan alle bezoekers van jong tot oud het verhaal van de planten-evolutie vertellen. Voor de ontwikkeling van (educatieve) programma’s en een uitkijktoren beschikken de Tuinen nog over onvoldoende middelen. Met een donatie kunt u helpen en bijdragen aan de komst van de Evolutietuin.

Draag bij aan de nieuwe Evolutietuin
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht – Entreegebouw, Budapestlaan 17
Aanmelden

Meld u hier aan. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij.

En mocht u niet kunnen op deze dag? Dan hebben we goed nieuws. Op woensdag 18 mei om 10:30 uur vindt nog een bijeenkomst om de handen uit de mouwen te steken plaats. Kijk hier voor meer informatie.