31 oktober 2017 van 20:15 tot 21:30

Dan Hassler-Forest geeft filmcollege bij College Club voor young professionals

Dr. Dan Hassler-Forest. Bron: YouTube (still)
Dr. Dan Hassler-Forest. Bron: YouTube (still)

Mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (Media en performance) gaat een tweedelige collegereeks verzorgen bij de College Club, gericht op young professionals. Op 21 september praat hij over film, politiek en propaganda en op 31 oktober vertelt hij over de rol van muziek in film.

Film, politiek en propaganda

Donderdag 21 september 2017 20:15 - 21:30

Films zijn een vorm van amusement, maar tegelijkertijd weten we maar al te goed met hoeveel gemak filmmakers ons kunnen manipuleren. Vooral films die we beleven als fantasie en escapisme zijn effectief in het overdragen van politieke ideeën, van de oerconversvatieve Disney-films tot het nauwelijks verkapte racisme van Tolkien en het kapitalisme van superhelden als Batman en Iron Man. Worden we onbewust gehersenspoeld als we onderuit op de bank naar een Netflix-serie of een superheldenfilm zitten te kijken? Of maken films ons juist meer bewust van maatschappelijke en politieke debatten?

Filmmuziek: een universele taal?

Dinsdag 31 oktober 2017 20:15 - 21:30

Muziek speelt een enorm belangrijke rol in onze filmervaring. Dit onzichtbare element benadrukt wat er in beeld gebeurt, geeft er een emotionele lading aan, of creëert juist een gevoel van vervreemding door tegen de verwachtingen in te gaan. Hoe komt het dat muziekfragmenten uit bijvoorbeeld Jaws, Titanic, Star Wars en James Bond misschien wel groter zijn dan de films zelf? Wat zegt dit over de rol van filmmuziek bij het beeld dat we zien? En waarom is de rol van muziek zo groot in het (onbewust) betrekken van onze emoties bij een film?

Begindatum en -tijd
31 oktober 2017 20:15
Einddatum en -tijd
31 oktober 2017 21:30
Entree
3 personen (reeks): €20,- p.p. per college; strippenkaart €30,- p.p. per college; los college €40,- p.p. per college
Meer informatie
Website College Club