Cursus vaste planten: module 1 (VOL)

tot

Hortulanus Gerard van Buiten en Cor Bras van Wico Planten bespreken de nieuwste inzichten op het gebied van vaste plantengebruik die nodig zijn om een duurzame beplanting aan te leggen en te beheren. Module 1 bestaat uit drie lesdagen op 29 maart, 14 juni en 13 september.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor hoveniers, tuinontwerpers, beheerders van openbaar groen en tuinliefhebbers die meer willen weten over het specifieke gebruik en de behandeling van vaste planten. Een redelijke kennis van vaste planten is raadzaam.

Twee modules

De cursus bestaat dit jaar uit twee modules. In module 1 gaan we in op planning en ontwerp van vaste planten. Module 2 wordt aangeboden aan cursisten die in voorgaande jaren de vaste plantencursus hebben gevolgd en graag dieper ingaan op het onderhoud en langetermijnbeheer (zie de link hieronder).

Module 1: Planning en ontwerp

De module wordt verspreid over het seizoen gegeven zodat we de theorie met voorbeelden uit de verschillende beplantingen in de Botanische Tuinen kunnen illustreren.

29 maart (Wachendorffzaal Botanische Tuinen)

Tijdens de eerste lesdag wordt uitgebreid ingegaan op de natuurlijke herkomst van vaste planten, en de daaruit voorkomende standplaatseisen. We maken kennis met de indeling naar standplaats van Hansen en Stahl en bespreken globaal de verschillende grondsoorten.

14 juni (Educatief lab Botanische Tuinen)

We delen de vaste planten in, in verschillende typen; een goede verdeling van deze typen is van groot belang voor het ontwerpen van een evenwichtige beplanting. Op deze manier stel je een  uitgebalanceerde beplanting samen die mooi is en lang meegaat. Ook gaan we in op de verschillende concurrentiestrategieën en hoe we daarmee om kunnen gaan.

13 september (Educatief lab Botanische Tuinen)

Deze dag gaat over ‘streefbeeld’ en het verband tussen ontwerp en beheer. Wanneer kies je voor een dynamische beplanting met een veelheid aan soorten en wanneer voor een statische beplanting? Welke gevolgen heeft dat voor je beheer?

Module 2: beheer en onderhoud
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Entree
€300,00 voor module 1: drie lesdagen, inclusief entree, koffie met gebak, lunch en lesmateriaal.
Aanmelden

Koop hier je ticket.

Vrienden krijgen 10% korting.
Koop hier je ticket met korting.

Maximaal 20 deelnemers. Er zijn vijf tickets met korting voor Vrienden.