Van 10 juli 2017 16:00 tot 14 juli 2017 19:00

Congres over zelfbestuur, coöperatie en institutionele verandering

In Europa neemt het aantal burgercollectieven exponentieel toe. In andere delen van de wereld is de trend ook zichtbaar. Burgers laten van zich horen, nemen zelf de touwtjes in handen en organiseren zich in sectoren als zorg, infrastructuur en energie. De stijging van het aantal burgercollectieven, zorgt voor een grote vraag naar kennis en know-how. Hoe regel je het bestuur van een collectief? Welke spelregels zijn effectief? En hoe moeten overheden reageren en meedoen?

De Universiteit Utrecht doet al jarenlang onderzoek naar dit fenomeen. En nu organiseert de universiteit van 10 tot 14 juli 'the XVI Biennial IASC-Conference: Practicing the Commons'. Het is de grootste commons-meeting ooit, met ontmoetingen tussen wetenschappers en mensen uit de praktijk. Academici, burgers en beleidsmakers uit 65 landen geven bij elkaar 570 presentaties. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, opent de conferentie.

Wat zijn burgercollectieven? (Video in het Engels)

"Burgercollectieven zijn een zeer welkome aanvulling op markt en overheid", aldus de minister. "De groei van dit soort initiatieven illustreert dat. Wat ik persoonlijk een belangrijke bijkomstigheid vind is dat burgercollectieven de gemeenschapszin – en daarmee de samenleving – versterken.’’

"Burgercollectieven en collectieve actie zijn booming", zegt Tine de Moor, hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de drijvende kracht achter het congres. "Dat komt onder meer door toenemende privatisering en een terugtrekkende overheid. Mensen zoeken elkaar op om dit het hoofd te bieden." De conferentie brengt de mensen uit de praktijk, wetenschappers en andere stakeholders, zoals de overheid, bij elkaar. De Moor ziet dat overheden worstelen met de vraag hoe ze goed om kunnen gaan met de hausse aan burgercollectieven. "Het vergt een hele andere manier van denken van overheden. Maar het is cruciaal voor de toekomst van burgercollectieven. En burgercollectieven zijn op hun beurt essentieel voor de toekomst van onze samenleving."

Keynote sprekers

• prof. dr. Saskia Sassen (Robert S. Lynd Professor of Sociology and Chair, The Committee on Global Thought, Columbia University)
  • prof. dr. Juan Camilo Cárdenas (professor aan de Universidad de los Andes, Colombia)
  • prof. dr. Jane Humphries (Professor of Economic History en Fellow aan All Souls College Oxford)

Meer informatie over de spekers en een samenvatting van de keynotes staat op de website van het congres.

Practisioners' labs

In veertien zogeheten Practisioners' labs worden praktijkervaringen gedeeld. Deze sessies maken direct zichtbaar hoe burgercollectieven werken, waar mensen in de praktijk tegenaan lopen, en wat de wetenschap kan bijdragen.

Organisatie

Het onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen van de Universiteit Utrecht is samen met het onderzoeksteam Instituties voor Collectieve Actie de gastheer van de internationale conferentie.

Het congres is bestemd voor zowel onderzoekers als praktijkexperts op het gebied van commons, common-pool-resources, en coöperatieven. Doel is om de snel toenemende kennis rondom commons vanuit de wetenschap en de praktijk te laten samenkomen en naar een hoger niveau te brengen.

Begindatum en -tijd
10 juli 2017 16:00