6 februari 2015 van 09:00 tot 18:00

Congres over taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen

Schoolkind schrijft © iStockphoto.com/akajeff
© iStockphoto.com/akajeff

Taalontwikkelingsstoornissen (TOS) komen heel vaak voor maar ze zijn niet eenvoudig te herkennen. Daarom organiseert Partners in Verstaan (Auris, NSDSK en Pento) op 6 februari 2015 over dit onderwerp het wetenschappelijk congres TaalStaal 2015, in samenwerking met Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Centrale vragen zijn: hoe onderscheid je een TOS van andere stoornissen (afgrenzing)? En wanneer heeft een TOS de meeste impact  in combinatie met andere stoornissen (comorbiditeit)?

Een TOS komt bij kinderen en jongeren even vaak voor als dyslexie en 10x zo vaak als autisme (www.theguardian.com/science/2010/dec/01/sli-autism-childhood-developmental-disorders). Een van de oorzaken van de onbekendheid is het feit dat taalontwikkelingsstoornissen complex zijn en niet eenvoudig te herkennen. Tijdens TaalStaal 2015 brengen wetenschappers uit de Verenigde Staten, Engeland en Nederland de laatste stand van onderzoek in beeld.

Sprekers zijn o.a. prof. dr. Ellen Gerrits (hoogleraar Logopediewetenschap aan de UU) en oud-promovendi van de UU dr. Rob Zwitserlood en dr. Elise de Bree. Prof. dr. Frank Wijnen (hoogleraar Psycholinguïstiek aan de UU) is een van de organisatoren van het congres. Het Utrecht Institute of Linguistics (UiL OTS) van de Universiteit Utrecht heeft een langdurig samenwerkingsverband met Auris voor onderzoek naar taalstoornissen bij kinderen.

Partners in Verstaan is een samenwerking van de Koninklijke Auris Groep, NSDSK en Pento. Deze organisaties zijn allen aanbieders van speciaal onderwijs en/of zorg bij auditieve en communicatieve problemen. Hun medewerkers hebben dagelijks te maken met TOS en zien dat een TOS diep ingrijpt op de levens van kinderen en jongeren. Het TaalStaal 2015 congres zorgt ervoor dat de nieuwste kennis over TOS ter beschikking komt aan leraren en behandelaars. Daarnaast willen de organisatoren met dit congres landelijke aandacht genereren voor deze onbekende maar ingrijpende ontwikkelingsstoornis.

Begindatum en -tijd
6 februari 2015 09:00