Van 5 december 2019 09:00 tot 6 december 2019 18:00

Congres over affect en geweld in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse cultuur

Op donderdag 5 december en vrijdag 6 december vindt er in Utrecht een internationaal congres plaats over affect en geweld in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse cultuur, een samenwerking tussen de “Digital Memories”-onderzoeksgroep van dr. Silvana Mandolessi van de KU Leuven en dr. Reindert Dhondt (Talen, Literatuur en Communicatie).

Dr. Reindert Dhondt

In totaal zullen zo’n vijftig onderzoekers en activisten uit ruim vijftien landen de balans opmaken van de ‘affectieve wending’ binnen de literatuurtheorie en cultuurwetenschappen in zowel het Engelse als het Spaanse taalgebied, van de Spinozistische denktrant tot de sociaal-psychologische analyses van emoties. Het congres focust specifiek op de relatie tussen het affectieve register en de representatie van geweld in de Latijns-Amerikaanse cultuur (van staats- tot straatgeweld, van fysiek tot symbolisch geweld). Speciale aandacht gaat uit naar de performatieve en affectieve kracht van bepaalde vertelstijlen en genres (bv. melodrama, magisch realisme, getuigenisliteratuur, politieroman) en media (film, theater, literatuur, activisme).

De keynotesprekers zijn Jon Beasley-Murray (University of British Colombia, Vancouver), Nadia Lie (KU Leuven), Cecilia Macón (Universidad de Buenos Aires), Laura Podalsky (Ohio State University), Rossana Reguillo Cruz (ITESO, Universidad Jesuita de Guadalajara), Ignacio Sánchez-Prado (Washington University in St. Louis) en Cecilia Sosa (Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires).

De voertaal van het congres is Spaans. Het volledige programma is hier (in het Spaans) beschikbaar. Mail voor meer informatie naar afectosyviolencia@gmail.com.

Begindatum en -tijd
5 december 2019 09:00