27 maart 2019 van 13:00 tot 17:30

Ronde tafelconferentie van Willem Pompe Instituut, RENFORCE en Centre for Global Challenges

Conferentie: decriminalisering van sekswerk, het Nieuw-Zeelandse model in Nederland

Omslag van boek van Joep Rottiers

Dr. Brenda Oude Breuil en Dr. Joep Rottier organiseren op woensdag 27 maart 2019 een Ronde tafelconferentie over de decriminalisering van sekswerk, het Nieuw-Zeelandse model in Nederland.

Door in het jaar 2000 de seksindustrie te reguleren via legalisering beoogden Nederlandse beleidsmakers een pragmatische aanpak, waarbij georganiseerde misdaad transparanter zou worden. Bijna twee decennia later blijkt dat de seksindustrie in dit land toenemend onderhevig is aan repressieve maatregelen, waardoor het oorspronkelijk doel van de wet – verbetering van de rechten van sekswerkers – sterk onder druk staat. Nieuw-Zeeland koos in 2003 als enige land ter wereld voor decriminalisering van de gehele vrijwillige commerciële seksindustrie. Sindsdien gelden voor deze industrie dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als voor elke andere service industrie.

Omslag van boek van Joep Rottiers
Omslag van het boek dat Joep Rottier van zijn proefschrift maakte.

Wetenschappelijk onderzoek, waaronder Rottier’s op 17 december 2018 verdedigde proefschrift, wijst uit dat dit integratief beleid niet alleen heeft geleid tot aanmerkelijke verbetering van de rechten en arbeidsomstandigheden van sekswerkers, maar ook tot afname van stigma en discriminatie en tot verregaande participerende samenwerking met de New Zealand Prostitutes’ Collective (NZPC).

Welke consequenties hebben deze repressieve maatregelen voor de Nederlandse seksindustrie? Is een integratief beleid (decriminalisering) in Nederland mogelijk? Wat vinden sekswerkers van de toegenomen repressieve controle op hun werk? En welke effecten zou decriminalisering op hun werk hebben?  Een panel, bestaande uit onderzoekers, externe experts en direct betrokken sekswerkers debatteren deze middag over deze en andere vragen. Het publiek wordt uitgenodigd om actief te participeren tijdens de twee paneldiscussies.

12.30 uur: ontvangst en koffie

13.00 uur: Inleiding door middagvoorzitter Dr. Joep Rottier

13.20 uur: Prof. Dr. Ine Vanwesenbeeck: hoogleraar bij Algemene Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht. Senior adviseur bij het Rutgers kenniscentrum voor seksualiteit

13.40 uur: Prof. Dr. Dina Siegel: hoogleraar Criminologie, WPI