10 november 2018 van 12:00 tot 17:30

Met prof. dr. Beatrice de Graaf

Conferentie '100 jaar vrede organiseren'

© iStockphoto.com

Op 10 november vindt in Vredespaleis Den Haag de interdisciplinaire conferentie 100 jaar vrede organiseren plaats. Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) zal een lezing geven over 'bouwen op de puinhopen van het oude Europa'.  

Tijdens de conferentie wordt de Eerste Wereldoorlog in het licht van actuele thema’s besproken. Hoe wordt vanaf 1918 – door internationale samenwerking – vrede en stabiliteit nagestreefd? Voldoen onze huidige, geïnstitutionaliseerde vormen van samenwerking nog wel? De wereld staat voor vergelijkbare vragen als honderd jaar geleden, maar volstaan dezelfde antwoorden? Welke specifieke oplossingen zijn er voor een tijd waarin supranationale samenwerking en nationale soevereiniteit met elkaar lijken te botsen? De conferentie is een samenwerking tussen EersteWereldoorlog.nu, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, de bibliotheek van het Vredespaleis, Museum Huis Doorn en de gemeente Den Haag. 

lezingen

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

De lezingen van dr. Frans Timmermans, prof. dr. Beatrice de Graaf, prof. mr. dr. Nico Schrijver en prof. dr. Wim van Meurs sluiten aan bij deze hedendaagse discussie en de onderwerpen die met oorlog en conflicten te maken hebben. Centraal staat de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Wij reflecteren op dat einde, kijken terug naar het verleden en gaan op zoek naar mogelijke antwoorden voor de toekomst.

debat 

De conferentie wordt geleid door Jeroen Overbeek. Na afloop van een lezing geven commentatoren een reactie. Hierna wordt de zaal uitgenodigd om aan de discussie deel te nemen. Hierdoor ontstaat een inhoudelijk interessant debat over de organisatie en instandhouding van vrede en veiligheid.

programma

Het programma is nog niet definitief. Houd de website van het evenement in de gaten voor het actuele programma. Hier is tevens meer informatie te vinden over de sprekers en aansluitende evenementen. 

Begindatum en -tijd
10 november 2018 12:00
Einddatum en -tijd
10 november 2018 17:30
Entree
€ 50,00 (inclusief lunch en borrel)
Meer informatie
Tickets en programma