Van 14 december 2016 09:00 tot 16 december 2016 18:00

Sandra Ponzanesi en Koen Leurs organiseren KNAW Akademie Colloquium

Colloquium ‘Connected migrants: encapsulation or cosmopolitanism?’

De KNAW heeft een subsidie toegekend van 16.500 aan prof. dr. Sandra Ponzanesi en dr. Koen Leurs. Met dit bedrag organiseren zij van 14 tot en met 16 december 2016 een KNAW Akademie Colloquium, bestaande uit een seminar van twee dagen met 16 wetenschappers van verschillende vakgebieden en een 1-daagse masterclass met promovendi en masterstudenten.

De verbonden migrant

In onze hedendaagse maatschappij moeten migranten beschouwd worden als 'verbonden migranten': steeds vaker zijn zij in staat om via digitale media te communiceren met hun familie of vrienden in het land van afkomst.

Tijdens dit congres worden digitale diaspora bestudeerd, met bijzondere aandacht voor de concepten 'encapsulation' en 'cosmopolitanism'. Zorgen digitale media ervoor dat migranten samenklitten, of stimuleren ze juist de integratie van migranten in het nieuwe land?

Het colloquium programma (15-16 december) is verdeeld in 6 thematische sessies:

• Verbonden migranten: inkapseling en kosmopolitanisme
  • Kennis & vaardigheden
  • Representaties van de Europese vluchtelingencrisis
  • Diaspora groeperingen
  • Gebruik van social media onder Syrische vluchtelingen
  • Europese grenzen, surveillance & algoritmen

Bekijk alle sprekers op de website van KNAW Akademie Colloquia.

Tijdens de masterclass op 14 december komt een groep van 30 phd-studenten en masterstudenten bij elkaar om zich te trainen in digitale migratie studies, onder leiding van Kishonna Gray, Roopika Risam en Farida Vis.

Openbare lezing Zygmunt Bauman
Prof. Zygmunt Bauman

De invloedrijke socioloog en filosoof prof. Zygmunt Bauman sluit het programma af met een openbare lezing op 16 december, met de titel: 'Between separation and integration: Strategies of cohabitation in the era of diasporization and Internet'. Lees meer over de lezing.

KNAW Akademie Colloquia

Akademie Colloquia zijn kleinschalige prestigieuze congressen waaraan de KNAW subsidie en organisatorische ondersteuning biedt. Ze brengen een selecte groep van maximaal 50 excellente wetenschappers uit binnen- en buitenland bij elkaar om te spreken over een thema waar, binnen het vakgebied, belangrijke innovatieve ontwikkelingen te verwachten zijn.

Begindatum en -tijd
14 december 2016 09:00