15 april 2015 van 19:00 tot 22:00

Universiteitsmuseum

Cinema Animale: Van Disney tot David Attenborough

Huilende kamelen, pratende katten, beroemde apen, knuffelkoeien en je eigen huisdier. Alles komt langs in Cinema Animale in ‘t Hoogt, een film- en wetenschapsprogramma met in de hoofdrol mensen en dieren. In drie avonden ontdek je hoe Flipper jouw kijk op dieren heeft veranderd. Waarom we vleeskuikens gedogen en hoeveel we lijken op chimpansees. Met films als THE STORY OF THE WEEPING CAMEL, MIJN LIEVE KANKERHOND en SEE NO EVIL duik je samen met wetenschappers dieper in de relatie tussen mens en dier.

Ontdek hoe Jaws, Flipper, Mickey Mouse en ijsbeer Knut je kijk op dieren hebben veranderd. Ons beeld van dieren is niet alleen bepaald door biologen, maar ook door de verhalen die we elkaar over dieren vertellen. Of dat nu fictieve verhalen zijn, zoals de Disney-films die we allemaal kennen, of de wildlife-documentaires van de BBC met het vertrouwde stemgeluid van David Attenborough.

Animal Studies
Mediawetenschapper Maarten Reesink neemt ons vanavond mee in de wereld van de Animal Studies. Animal Studies is een nieuw vakgebied dat zich bezighoudt met de relatie tussen mens en dier in onze cultuur, van de prehistorie tot nu, van filosofie tot ethiek, van bio-industrie tot speelgoedknuffels en Lassie en Nemo tot Bokito.

Moderne filmklasieker
De hoofdfilm en casus van de avond is de moderne filmklassieker THE STORY OF THE WEEPING CAMEL. Hierbij gaat het niet alleen om het verhaal van de film zelf en wat dat zegt over het hedendaagse beeld van dieren in het algemeen, maar vooral om de wijze waarop film onze blik op en ideeën over dieren heeft gevormd en beïnvloed.

Over de film
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL is een waargebeurd verhaal over het leven van een herdersfamilie in de Mongoolse Gobiwoestijn. Ze wonen in vilten tenten en houden schapen en kamelen. Als het voorjaar is aangebroken helpt het gezin bij de geboorte van de kamelenkalveren. Voor één van de kamelen is het een zware bevalling en met moeite komt een zeldzaam wit kalf ter wereld. De moeder verstoot haar jong en weigert melk en moederzorg te geven. Wanneer de hoop op verbetering vervlogen lijkt, worden de twee zoontjes van de familie door de woestijn op reis gestuurd om een muzikant te zoeken die het hoosh-ritueel kan uitvoeren. Zonder muziekritueel blijven de dieren langdurig huilen en zal een verstoten kalf doodgaan.

Over de spreker
Drs Maarten Reesink is verbonden aan de leerstoelgroep Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisaties zijn reality-tv en commerciële televisie. Momenteel specialiseert hij zich in Animal Studies, dat zich bezighoudt met de representatie en betekenis van dieren in de populaire en audiovisuele cultuur.
 

Begindatum en -tijd
15 april 2015 19:00
Einddatum en -tijd
15 april 2015 22:00
Entree
9,-