8 september 2017 van 09:00 tot 18:00

CCHR-conferentie: ‘Cultures, Citizenship and Human Rights: Taking Stock and Looking Ahead’

Het focusgebied Cultures, Citizenship and Human Rights opent op 8 september het academisch jaar met een internationale conferentie getiteld 'Cultures, Citizenship and Human Rights: Taking Stock and Looking Ahead'. De dag wordt geopend door Rector Magnificus prof. dr. Bert van der Zwaan en prof. dr. Rosemarie Buikema (Gender Studies).

Het congres neemt de maat op van de afgelopen drie CCHR-jaren en blikt vooruit op de toekomst van deze onderzoeksthema's op de kruispunten van cultuur, staatsburgerschap en mensenrechten. Dit internationale evenement bestaat uit beroemde keynotesprekers in dit onderzoeksgebied (prof. Jacqueline Bhabha, Harvard en prof. Nicholas Mirzoeff, NYU) en thesispresentaties van door CCHR gefinancierd onderzoek door CCHR-fellows en consortia. Hier zal een selectie van onze aan CCHR gelieerde onderzoekers hun door de ERC of National Research Council gefinancierde onderzoeksprojecten presenteren, waaronder Spinozawinnaar prof. Birgit Meyer (Religiewetenschap), Vici-winnaar prof. Barbara Oomen (faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie), ERC-laureaten Dr. Dirk van Miert (Cultuurgeschiedenis) en prof. Sandra Ponzanesi (Genderstudies).

KEYNOTESPREKERS

Jacqueline Bhabha is Professor of the Practice of Health and Human Rights aan de Harvard School of Public Health, Director of Research aan Harvards François-Xavier Bagnoud Center for Health and Human Rights, en de Jeremiah Smith, Jr. Lecturer aan Harvard Law School. De presentatie is gerelateerd aan de CCHR-onderzoekstak van Contesting Citizenship ‘Looking back, looking forward: Citizenship, Contestation and A New Compact for Child and Youth Mobility’.

Nicholas Mirzoeff is professor in de Media, Cultuur en Communicatie aan New York University. Hij bespreekt de CCHR-onderzoekslijn Mediating Citizenship ‘Decolonize the Space of Appearance #BlackLivesMatter’.

09.00 - 09.30: Inschrijving en koffie/thee

09.30 - 09.45: Welkomst en introductie door prof. Rosemarie Buikema en rector prof. Bert van der Zwaan

09.45 - 10.15: Lezing door prof. Jacqueline Bhabha  -  Looking back, looking forward: Citizenship, Contestation and A New Compact for Child and Youth Mobility

10.15 - 11.00: Korte reacties door prof. Sandra Ponzanesi en prof. Barbara Oomen, en plenaire discussie