tot

Boekpresentatie: Slavernij en de stad Utrecht

Boek Slavernij en de stad Utrecht

Op 30 juni vindt de boekpresentatie van het boek 'Slavernij en de stad Utrecht' plaats in de Bibliotheek Utrecht. Het boek is geredigeerd door universitair hoofddocent bij Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Remco Raben, zelfstandig onderzoeker Matthijs Kuipers en cultuurhistoricus Nancy Jouwe.

Utrechtse verwikkeling

Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Maar hoe zag die verwikkeling - in de schaduw van steden als Amsterdam en Rotterdam - er eigenlijk uit? Hoe profiteerde Utrecht van de slavenhandel en de producten die uit slavenarbeid voortkwamen? Welke invloed had de bovenlaag van stedelijke bestuurders en investeerders op de levens van de vele tot slaaf gemaakten in Oost en West? En hoe zat het met de kerk? Waarom werd Utrecht een centrum van abolitionisme? Welke sporen van het koloniale verleden draagt de stad nu nog? En hoe gaan Utrechters vandaag de dag met de geschiedenis van slavernij om?

Utrecht en het mondiale slavernijverleden

In korte essays laten de schrijvers van Slavernij en de stad Utrecht vanuit steeds een ander perspectief hun licht schijnen op de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Online
Aanmelden

Bekijk de livestream van de boekpresentatie hier.