Boekpresentatie: Bram Bouwens’ ‘Makelaars in kennis’ en Marijke Huismans ‘Collectief in boeken’

tot
Een stapel boeken © iStockphoto.com/Canetti
© iStockphoto.com/Canetti

De voorjaarsbijeenkomst van Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) vindt dit jaar plaats in de Universiteitsbibliotheek. Tijdens de studiemiddag wordt een duik genomen in de (bedrijfs)geschiedenis van de leveranciers van universiteitsbibliotheken zoals deze: het (wetenschappelijke) boeken- en tijdschriftenvak. Het oprukken van ‘open access publishing’ heeft deze bedrijfstak de afgelopen jaren compleet op zijn kop gezet. Maar hoe zat dat in de twintigste eeuw?

De (bedrijfs)geschiedenis van het (wetenschappelijke) boeken- en tijdschriftenvak

Hoewel er inmiddels wel wat onderzoek is gedaan naar individuele (wetenschappelijke) uitgevers, bestaat er nog grote onduidelijkheid over de evolutie van de rol en bijdrage van deze ‘makelaars in kennis’ in de twintigste eeuw. Dit terwijl juist de omvang van deze markt een explosieve groei kende.

Deze middag hoopt de SBG antwoord te vinden op de vraag: welke competenties van deze ‘makelaars in kennis’ waren onmisbaar voor een efficiënte verspreiding van (wetenschappelijke) literatuur in deze wel heel turbulente eeuw?

Programma

De middag trapt af met een lezing van Bram Bouwens over zijn zojuist verschenen boek ‘Makelaars in kennis. De geschiedenis van Swets & Zeitlinger, 1901-2014’ (Amsterdam University Press 2022). Hierin vertelt hij ons hoe het Nederlandse familiebedrijf Swets & Zeitlinger uitgroeide tot een toonaangevende multinational in de handel in wetenschappelijke boeken en tijdschriften.

Vervolgens neemt Marijke Huisman ons mee in de geschiedenis van het Centraal Boekhuis. Aan de hand van haar boek ‘Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak’ (Boom 2021) belicht ze de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Universiteitsbibliotheek

Stuur een mail naar Joep Schenk: j.schenk@uu.nl

Meer informatie over de studiemiddag, het programma e.d.