tot

Bijendag

Botu bijendag

Wat zoemt daar nou weer?!

Bijna iedereen kent de gewone honingbij wel, dat zoeminsect dat van die lekkere honing maakt!

Honingbijen leven in een kolonie met een koningin en maken graag gebruik van de behuizing die wij ze bieden. Maar er zijn ook bijen die het liever alleen uitzoeken. Tijdens de Bijendag op 7 juli (let op: dat is een weekend voor het Nationale Imkerweekend) dit jaar zetten we de ruim 300 soorten solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje. Bijenexpert Pieter van Breugel is een geboren verteller en neemt je graag mee naar de wonderlijke wereld van solitaire bijen maar er is nog veel meer te doen!

botu bijendag

Lapse behanger en Tuinbladsnijder

Tijdens de Bijendag kunt u verschillende presentaties bezoeken. Zo is er een presentatie over bloemen en hun bestuivers, een doorlopende diapresentatie van de (vele) wilde bijen die in de Botanische Tuinen te vinden zijn en uitleg over imkeren met een bezoekje aan de bijenkasten bij het Bijenhotel. De meeste presentaties zijn doorlopend.

Mis vooral de lezing van bijenexpert Pieter van Breughel niet om 15.00 uur! Pieter vertelt meeslepend over het leven van wilde bijen en wat daarbij zoal komt kijken. Hij laat er bovendien prachtige foto’s bij zien om het een en ander te illustreren. Na deze presentatie zie je ineens overal Lapse behangers en Tuinbladsnijders!

Bijendag botu

Actief aan de slag

Wil je wat actiever aan de slag, ga dan honingslingeren  (kinderen krijgen een klein potje eigengeslingerde honing mee) of loop mee met de imker naar de grote bijenstal op het Fort (rondleiding om 12.00 en 14.00 uur). Echte helden (vanaf 12 jaar) mogen in imkerpak de Bijenstal in! (Meld je dan wel even van te voren aan via botanische.tuinen@uu.nl). Vol is vol.

De iets minder heldhaftigen en jongere kinderen, kunnen aan de slag met Professor Loep aan de sla om een eigen bijenhotel voor thuis in de tuin te maken, zodat je al dat moois van dichtbij kunt zien. Met een eigen bijenhotel help je bovendien de bijen in je tuin want die kunnen wel wat hulp gebruiken!

 

Programma

Locatie scholierenlab

10:00- 15.00 uur: Henri Groeneveld: bloemen en bestuivers

10:00- 15.00 uur: Honing slingeren: kinderen mogen honing slingeren en een potje honing vullen om mee te nemen 

12.00 en 14.00 uur: Met de imker mee naar de bijenstal op het fort. Echte helden mogen in imkerpak mee kijken in de kasten. (beperkt aantal, vanaf 12 jaar, van te voren aanmelden). Start bij scholierenlab

10:00- 16.30 uur: Doorlopende diaspresentatie van alle wilde bijen in de Botanische Tuinen (met dia’s van Arie Koster)

 

Locatie bijenstal Ontdektuin

10.00 – 16.00 uur: Uitleg over het imkervak, een (veilig) kijkje in de bijenkasten

13.00 – 16.00 uur: Bouw je eigen bijenhotel met Professor Loep

 

Locatie Wachendorffzaal

13.00-14.00 uur: Sturen op soortenrijkdom: een nieuwe kijk op natuurlijke graslanden (Ineke Roeling, promovenda Copernicus Institute for Sustainable Development UU)
Soortenrijke graslanden zijn van levensbelang voor veel insecten. In deze lezing gaat Roeling in op haar eigen onderzoek maar plaatst dat ook in een bredere context. Wat zijn natuurlijke graslanden, waar vind je ze, wat is het belang van het behoud ervan. Welke factoren zijn belangrijk/bepalend voor soortenrijkdom? Wat hebben we de laatste jaren ontdekt over bijvoorbeeld het belang van verhoudingen tussen stikstof en fosfor in de bodem? Hoe beïnvloedt overbemesting deze verhoudingen? Kunnen planten zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden of verdwijnen ze simpelweg?

Vanaf 15.00 uur: lezing 'Andere bijen in de tuin' van bijenexpert Pieter van Breughel. Pieter is een superverteller en entertainer en vertelt over het leven van wilde bijen en wat daarbij zoal komt kijken. Hij laat er bovendien prachtige foto’s bij zien om het een en ander te illustreren. Na deze presentatie zie je ineens overal Lapse behangers en Tuinbladsnijders!

 

 

 

Klik hier voor het volledige jaarprogramma.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Botanische Tuinen
Entree
Reguliere entreeprijs