25 februari 2020 van 19:30 tot 21:30

Big History #2: Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Demonstratie vrouwenkiesrecht Amsterdam 1913
Demonstratie vrouwenkiesrecht Amsterdam 1913

De feministische golven in de afgelopen eeuw bezorgden vrouwen kiesrecht, anticonceptie en meer respect. Maar daarvoor? Het beeld van de positie van vrouwen dat uit de geschiedenis oprijst is vaak niet positief. Vrouwen waren gebonden aan het huishouden en het waren mannen die de politiek, wetenschap en legers beheersten. Dat dit beeld minder zwart-wit is dan we denken, betoogt dr. Sarah Carmichael (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis). Tijdens Big History #2 verkent zij de positie van vrouwen vanaf de prehistorie en laat zij zien dat vrouwen meer handelingsvrijheid hadden dan meestal wordt aangenomen.

Dr. Sarah Carmichael
Dr. Sarah Carmichael

De spreker

Sarah Carmichael is onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in de historische grondslagen van hedendaagse genderongelijkheid en schetst aan de hand van culturele instituties, familiesystemen en economische ontwikkelingen de verhouding tussen man en vrouw.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd
25 februari 2020 19:30
Einddatum en -tijd
25 februari 2020 21:30
Entree
10E (regulier) | 5E (student)