14 januari 2020 van 19:30 tot 21:30

Big History #1: Waarom bestaan verschillen tussen arm en rijk?

© iStockphoto.com/zodebala

Vandaag zijn de verschillen tussen rijk en arm ontstellend groot. In 2018 bezaten 26 superrijken evenveel als de armste helft van de mensheid, oftewel 3,8 miljard mensen. Maar is dat altijd zo geweest? En zo niet, waar komen die verschillen tussen rijk en arm van vandaan? Op 14 januari beantwoordt prof. dr. Bas van Bavel (Economische en sociale geschiedenis) tijdens Big History #1 deze vraag aan de hand van de lange geschiedenis van de mensheid. Econoom Heleen Mees reageert op zijn betoog.

Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk

De sprekers

Bas van Bavel is faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht. In juni 2019 ontving hij de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Heleen Mees is econoom, jurist en publicist. Ze schrijft een vaste column voor De Volkskrant. Ander werk verscheen onder meer in Foreign Policy, The New York Times, The Financial Times en Le Monde.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd
14 januari 2020 19:30
Einddatum en -tijd
14 januari 2020 21:30