Van 30 september 2016 19:30 tot 1 oktober 2016 01:00

Met talkshows, lezingen, experimenten, films, cabaret, muziek en poëzie

Eerste Utrechtse Science-Festival 'Betweter' in TivoliVredenburg

Op vrijdagavond 30 september start het Weekend van de Wetenschap in Utrecht met het gloednieuwe Betweter Festival in TivoliVredenburg. Een doorlopend, avondvullend programma met talkshows, lezingen, experimenten en films waarin de mens centraal staat. Daarnaast treden onder meer Jan Jaap van der Wal, Lebbis, Remy van Kesteren, het Broken Brass Ensemble en Janne Schra op. Het festival wordt georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek. Tickets zijn slechts 10 euro en online te bestellen via www.betweterfestival.nl.

Op het Betweter Festival staan lichaam, psyche en gedrag van de mens centraal. Waarom blozen mensen als ze praten over seks? Lijken echte gangsters op die uit The Sopranos? Ligt intelligentie vast in je genen?Zijn wetenschappers een apart slag mensen?

Science Cafés
Onderzoekers presenteren de wetenschappelijke inzichten over onder meer de criminele mens, de genetische mens en de kunstzinnige mens. In de Science Cafés kunnen bezoekers aanschuiven bij de talkshows over onze dubbelzinnige omgang met seks en de alles doordringende digitale cultuur, waaraan niet meer te ontsnappen lijkt. Daarnaast gaat Coen Verbraak van ‘Kijken in de Ziel’ met professoren in gesprek over het wezen van de wetenschapper. 

Filosofische Darkroom
Uiteraard kun je als bezoeker ook zelf experimenteren. Hoe ver durf jij te gaan in de Filosofische Darkroom? Hoe ervaar je parachutespringen in virtual reality? Hoe loods je tienduizenden mensen door de smalle binnenstadstraatjes van Utrecht?

Grensverleggende kunst
Naast de bekendere namen, biedt Betweter ook nieuwe en grensverleggende kunst, zoals celliste Dianne Verdonk en de jonge Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck. Verdonk ontwerpt nieuwe, elektronische instrumenten die je bij voorkeur met je hele lijf moet bespelen. Van den Broeck zal voordragen uit haar debuutbundel Kameleon, waarmee ze grote indruk maakte.

Films
Bovendien staan er vier films op het programma, waarin het menselijk gedrag centraal staat. In ‘97%’ en ‘Speed Dating’ experimenteren de hoofdpersonen met manieren om de ware liefde te vinden. ‘Voice-over’ leidt de kijker door drie extreme situaties en ‘On Being a Scientist’, onthult de menselijke kanten van de academische wereld.

Online kaartverkoop
Het Betweter Festival duurt van 20.00 tot 01.00 uur en tickets à 10 euro zijn online te koop via www.betweterfestival.nl. Het programma is overigens nog in ontwikkeling, dus blijf op de hoogte van het actuele programma door je in te schrijven voor de nieuwsbrief


De overige programmering voor het Weekend van de Wetenschap in Utrecht wordt begin september bekend gemaakt.

Begindatum en -tijd
30 september 2016 19:30
Einddatum en -tijd
1 oktober 2016 01:00
Entree
10 euro
Meer informatie
Betweter Festival