24 november 2018 van 12:30 tot 18:30

Alumnidag Geneeskunde

Geneeskunde Alumnidag

Op zoek naar de grens: van duidelijk kader naar grove beperking.

In het medisch beroep komen grenzen op vele manieren naar voren. Denk aan je eigen comfortzone naast die van patiënten en collega’s, en hoe je die kunt bewaken. Maar ook aan de culturele aspecten van dergelijke verschillen. Op de alumnidag op zaterdag 24 november 2018, zetten verschillende sprekers dit thema in het licht van hun eigen achtergrond en nodigen zij iedereen uit om hierover mee na te denken.

Deze alumnidag is voor zowel masterstudenten Geneeskunde als alumni. Het programma duurt van 12.30 tot 18.30 uur (inclusief lunch) en ziet er als volgt uit:

Plenaire lezing 

Berent Prakken, zeer betrokken bij dit thema, opent de middag en geeft niet lang daarna het woord aan Annet van Royen. Zij zal namens de Nieuwe Utrechtse School een blik werpen op de positie van grenzen in de medische cultuur.

Vervolgens kun je kiezen uit een van de volgende subgroepsessies. Na een korte pauze worden deze sessies herhaald en kun je een andere sessie bijwonen. Op de dag zelf kun je een keuze maken.

Subgroepsessies

  • Creër een aanspreekcultuur - Jorg Damen
    Het toezien op grenzen gaat gepaard met het faciliteren van veiligheid. Jorg Damen is arbeids- en organisatiepsycholoog, maar ook trainer en adviseur. Hij verzorgt deze middag twee (identieke) interactieve lezingen over het mogelijk maken van een constructieve aanspreekcultuur. 
  • Communicatieonderwijs in de basisopleiding - Maaike Kok
    In de moderne geneeskundecurricula gaat veel aandacht uit naar effectieve en passende communicatie, bij een geschikte attitude. Deze sessie is bedoeld om met één van de docenten dit onderwijs in het schijnsel van kaders en beperkingen te evalueren.

Plenaire lezing

Na de eerste zitting en de twee subsessies zullen Hella en Freek de Jonge hun kijk op het thema werpen, waarbij met name op het patiëntenperspectief wordt ingegaan. Wat voor grenzen merken zij op binnen de medische cultuur en wat heeft dat voor gevolgen?

Aansluitend is er een borrel.

Begindatum en -tijd
24 november 2018 12:30
Einddatum en -tijd
24 november 2018 18:30
Entree
15 euro