29 november 2018 van 18:00 tot 22:30

Alumnibijeenkomst: Moet je nou toch kijken!

Moet je nou toch kijken

Dit jaar is de 200e verjaardag van de wereldberoemde oogarts F.C. Donders. Als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht was hij een echte pionier. Tijdens deze avond voor alumni staan wij stil bij zijn verjaardag en is er een bijzonder en interactief programma opgesteld rondom het thema 'Kijken'!

Er zijn visuele proefjes van het Universiteitsmuseum, bekijk de wereld door een VR-bril, prof. dr. Richard  Keeler, Honorary Fellow en curator van het Britse Royal College of Ophthalmologists, zal Donders’ belangrijkste uitvindingen toelichten en alumna Tiffany van Stormbroek zal alles vertellen over haar werk als directeur van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.

F.C. Donders

Donders wilde weten hoe het lichaam werkt en noemde de ‘fysiologie’ zijn grote liefde. In 1858 opende hij in Utrecht het eerste 'oogziekenhuis' van Nederland: het Ooglijders Gasthuis voor minder- en onvermogenden. “Donders deed eind 19e eeuw grote ontdekkingen over de werking van het oog. Hij ontwikkelde diverse testen zoals op het gebied van kleurenblindheid. Mede dankzij zijn onderzoek begrijpen we nu precies hoe het oog werkt. Bijvoorbeeld als je in de verte of juist van dichtbij niet goed ziet”, vertelt Reina de Raat, conservator van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Nooit heeft de levensleer zulk eene periode gekend. Groote ontdekkingen op ieder gebied. Leven en beweging overal!
F.C. Donders-dag
F.C. Donders
Tiffany van Stormbroek
Tiffany van Stormbroek - directeur van het NICAM

Ons kijkgedrag in een veranderende medialandschap

We gaan het deze avond ook hebben over ons kijkgedrag in het alsmaar veranderende medialandschap. We kijken anders, meer en op heel andere plekken dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden. Spreker Tiffany van Stormbroek (Communicatie- en informatiewetenschappen, 2004) is directeur van het NICAM, dat onder meer verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de uitvoering van Kijkwijzer. Kijkwijzer adviseert over de mogelijke effecten van media op kinderen. Hoe kijkt Kijkwijzer naar media? En hoe ziet Kijkwijzer de toekomst?

• 18:00 uur: Inloop met soep en een broodje
  • 18:45 uur: Start plenaire sessie
  • 20:00 uur: Pauze
  • 20:30 uur: Visuele experimenten, tentoonstelling en uitleg apparatuur Donders
  • 21:30 uur: Borrel
  • 22:30 uur: Einde

Dit moet u ook zien!

Naast deze avond speciaal voor alumni op 29 november, vindt er op 30 november 2018 een symposium plaats waarin diverse aspecten van het leven en werk van F.C. Donders aan bod komen. Meer informatie? Klik hier!

Begindatum en -tijd
29 november 2018 18:00
Einddatum en -tijd
29 november 2018 22:30