13 mei 2019 van 19:30 tot 21:30

Future of Work lezing IV

Altijd en overal aan het werk

Jonge man achter laptop, grijpt in zijn haar

Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) geeft een Future of Work lezing over tijd- en plaatsonafhankelijk werken, vanuit zowel het perspectief van werknemers als van bedrijven. Na afloop praten we door met werkgevers en andere experts.

Met je laptop aan het werk in de trein, in het café of in bed. We vinden er niets vreemds meer aan. Steeds meer kantoren kennen vooral flexplekken waar je 's ochtends op tijd moet komen om een plekje te bemachtigen. Anderen blijven liever thuis en combineren werk met het ophalen van kinderen uit school - en dan werk je ’s avonds toch gewoon een uurtje door? Met je werkmail op je smartphone ben je sowieso altijd en overal bereikbaar voor je baas en je collega’s.

Hoe effectief en prettig is al dit geflex? Komt het inderdaad de combinatie van werk en gezinstaken ten goede of leidt het vooral tot veel stress? Heeft thuiswerken inderdaad effect op de files? En zijn er ook keerzijden aan de toename van tijd- en plaatsonafhankelijk werken, zowel vanuit werknemers- als werkgeversperspectief? Op 13 mei geeft hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht), een college over dit fenomeen. Na afloop gaan we verder met werkgevers en andere experts.

Tanja van der Lippe

Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe, met de leeropdracht Sociologie van huishoudens en arbeidsrelaties, doet onderzoek naar de verhoudingen tussen werk en gezin. In haar onderzoek combineert ze inzichten uit de sociologie, economie en psychologie. Van der Lippe kijkt onder meer naar de omgang met de conflicterende eisen die het werk en het gezin stellen aan werknemers, gezinsleden en werkgevers.

Over The Future of Work

The Future of Work is een serie programma’s in TivoliVredenburg die de toekomst van de arbeidsmarkt bespreken, gemaakt door de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg. De serie is vernoemd naar de gelijknamige onderzoekshub van de Universiteit Utrecht. In het vorige seizoen deelden de hoogleraren Joop Schippers (Arbeidseconomie), Paul Boselie (Strategisch HRM) en Belle Derks (Sociale- en Organisatiepsychologie) hun visie.

Begindatum en -tijd
13 mei 2019 19:30