Afscheidscollege Frank Kessler: Concerning Images

tot
Vintage televisie tegen een oranje vintage achtergrond. Foto: Ajeet Mestry, via Unsplash

Op 10 juli neemt hoogleraar Film- en televisiegeschiedenis Frank Kessler afscheid van Universiteit Utrecht met zijn laatste college ‘Concerning Images’. “Beelden doen iets met ons en daar moeten wij iets mee doen.”

Digitalisatie en AI

In zijn afscheidscollege gaat Kessler in op de gevolgen van digitalisering en de komst van AI-gegenereerde beelden voor onze relatie met visuele informatie. Kunnen we beelden nog vertrouwen wanneer alleen specialisten in staat zijn om te achterhalen of een beeld digitaal gemanipuleerd of gegenereerd is?

In zijn betoog plaatst Kessler deze recente ontwikkelingen in een historisch perspectief. Want welke rol heeft vertrouwen in (en wantrouwen jegens) beelden gespeeld? Welke discussies hebben opgeroepen beelden? Welke effecten werden aan beelden toegeschreven? En hoe zijn deze gebruikt of misbruikt?

De voertaal van deze lezing is Engels.

Frank Kessler

Kessler gaf onderwijs in voornamelijk de RMA Media Arts Performance en in het BA-programma Media en Cultuur. Zijn onderzoek is vooral gericht op de vroege cinema en visuele media van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw. Hij was onder andere directeur van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) en het Onderzoeksinstituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON).

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw