75 jaar mensenrechten: wat brengen ze ons nu?

tot

Op 10 december 2023 is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen door de Verenigde Naties. Maar hoe raken deze rechten nu nog aan het leven van inwoners van Utrecht? En wat kun je zelf doen om bij te dragen aan de versterking van deze rechten? Op 10 december lanceren we het project Utrecht – Stad van Mens en Recht: een serie van film- en fotoportretten van inwoners van de stad Utrecht, en een website met toegankelijke informatie over de betekenis van de mensenrechten heden ten dage. Dit project is een samenwerking met True Heroes Fims en fotograaf Jan Banning.

Programma

Vanaf 16.15 uur ben je van harte welkom op het Mensenrechtenplein in de centrale hal van de bibliotheek op de Neude te Utrecht. Op deze plek kun je je laten inspireren door fotografie, film, kunst van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en door de vele maatschappelijke partners die zich inzetten voor de mensenrechten in de stad.

Vanaf 17.00 uur gaat onze Denker des Vaderlands, Marjan Slob in de Theaterzaal in gesprek met inwoners van de stad.
Gesprekspartners zijn ook: docenten Hanneke van Eijken en Antoine Buyse, studenten en maatschappelijke partners, waaronder Linda Nooitmeer van NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.
We gaan in op de vraag: ‘Hoe draag jij bij aan de versterking van mensenrechten?’ Wat kun je zelf doen? Wat doet bijvoorbeeld de wetenschap? Op welke manier inspireert kunst en hoe zet sport deze versterking in beweging?

Portretten

In de Neude bibliotheek, in de wijken van de stad en online (uu.nl/uvrm) zullen portretten te zien zijn van fotograaf Jan Banning. Zoals deze foto van schrijfster Roline Redmond.

Roline Redmond, Utrechtse antropoloog en schrijver. Foto: © Jan Banning/Courtesy Galerie Fontana
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Bibliotheek Neude, Utrecht

Aanmelden kan via dit online formulier.