Nieuws en Agenda

26 januari 2017 van 18:30 tot 21:30

VOLGEBOEKT - 40ste themadiner Den Haag - José van Dijck

Fotografie: Milette Raats

Op donderdag 26 januari 2017, van 18:30 tot 21:30 uur, vindt het 40ste themadiner plaats in Brasserie Berlage in Den Haag.

Spreker van deze avond is José van Dijck, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en vanaf 1 januari 2017 tevens universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Benieuwd naar welke taken en functies de KNAW vervult in het Nederlandse wetenschapsbestel? Op 26 januari vertelt prof. van Dijck over het Genootschap van de KNAW, haar adviesfunctie en de vijftien instituten die onder de KNAW vallen. Daarnaast gaat ze in op twee relatief recente toevoegingen aan de KNAW: De Jonge Akademie (2006) en de Akademie van Kunsten (2014). En natuurlijk vertelt ze hoe het is om president te zijn – de eerste vrouwelijke – van dit meer dan twee eeuwen oude instituut.

Over José van Dijck
José van Dijck studeerde literatuurwetenschap en Nederlands aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Universiteit van Californië, San Diego. Ze was universitair docent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofddocent Media en Visuele Cultuur aan de Universiteit Maastricht. Van 2001 tot 2017 was Van Dijck hoogleraar bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze voorzitter was van 2002 tot 2007. Ze was decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam van 2008 tot 2011. In 2015 werd zij gekozen tot president van de KNAW en per 1 januari 2017 is zij tevens universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van Dijck was daarnaast gasthoogleraar en -docent aan verschillende universiteiten in het buitenland, zoals het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (USA), de University of Technology, Sydney (UTS) en de Annenberg School of Communication van de University of Pennsylvania (Philadelphia).

Van Dijck doet onderzoek naar sociale media, mediatechnologieën en digitale cultuur. In november 2016 verscheen haar nieuwste boek: De platformsamenleving – strijd om publieke waarden in een online wereld. Daarin wordt de snelle opkomst van online platformen, zoals Facebook en Uber, onder de loep genomen. Wie garandeert de behartiging van publieke belangen in de platformsamenleving? Eerder verscheen The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media bij Oxford University Press (2013). In dit boek geeft zij een historische en kritische analyse van de opkomst van sociale media.

Aanmelden en betaling
Aanmelding via een mail aan: denhaag.alumni@uu.nl

Naast het aanmelden wordt u verzocht de betaling van de kosten ad € 32,50 te voldoen op rekening NL39 INGB 0755 1341 33  t.n.v. M.A.F.H. van den Broek te Den Haag, o.v.v. “UU Alumni Den Haag diner 22-09-2016 en uw naam”. Vergeet u alstublieft niet uw naam te vermelden. Eventuele dieetwensen kunt u via bovenstaand adres doorgeven.

Begindatum en -tijd
26 januari 2017 18:30