386e Dies Natalis

De geboortedag van de universiteit

tot

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht nodigt je van harte uit voor de hybride viering van de 386e Dies Natalis op vrijdag 25 maart 2022 om 16:00.

De livestream start op vrijdag 25-03-2022 om 16:00

Het thema is: Curious Collaborations. Over de grenzen van disciplines onderzoeken we, onderwijzen we en delen we kennis en inzichten die de bouwstenen leveren voor morgen. Waar perspectieven gedeeld worden ontstaan ‘curious collaborations’ en oplossingen die de wereld verder brengen.

Keynote speaker: Jim van Os

Keynote speaker van de Dies Natalis 2022 is hoogleraar psychiatrie Jim van Os. Hij beschrijft de geestelijke gezondheidszorg als een ‘wicked problem’. Ondanks 10.000 GGZ-instellingen zijn er groeiende wachtlijsten, steeds meer gedwongen opnamen en is de hulp moeilijk toegankelijk voor mensen die het hard nodig hebben. Het probleem los je volgens Van Os niet op door het beter managen van capaciteit in de GGZ. Het gaat om een fundamentelere vragen: wat is psychisch lijden eigenlijk; waar komt het vandaan; wat is eraan te doen en hoe organiseer je het zorgsysteem? In zijn zoektocht naar antwoorden neemt Van Os ons tijdens de Dies Natalis mee langs verschillende vakgebieden, en vertelt hij over radicaal nieuwe vormen van samenwerking die dit jaar van start gaan, sámen met patiënten en verzekeraars.

Van Os’ aanpak is een prachtig voorbeeld van de manier waarop de universiteit wil werken. Soms voelen ‘curious collaborations’ nog wat onwennig. Maar we gaan ervoor, met open houding en nieuwsgierige blik.

Curious collaborations

Curious collaborations’ lopen als een rode draad door de Dies Natalis. We staan stil bij het vijfjarig bestaan van de Utrecht Young Academy, een groep jonge, talentvolle wetenschappers die voorop gaan in onverwachte samenwerkingen. Zowel binnen de universiteit als samen met Wageningen University & Research, het UMC Utrecht en de TU Eindhoven. We laten studenten aan het woord die over landsgrenzen heen duurzaamheidsvraagstukken bestuderen binnen de allereerste in vijf landen geaccrediteerde CHARM-EU masteropleiding. We reiken de docentenprijzen uit aan twee geweldige docenten. En eredoctoraten aan professor João Mano en barones Minouche Shafik, twee zeer inspirerende wetenschappers waarmee we de samenwerking in de toekomst gaan intensiveren.

Hybride vorm

De bijeenkomst is in hybride vorm. Dat bekent dat er een klein aantal genodigden aanwezig is in de Domkerk, conform de richtlijnen die op dat moment van kracht zijn. Genodigden ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. De ceremonie is verder live te volgen via onze livestream.

Wij nodigen je van harte uit om erbij te zijn!

Met vriendelijke groeten,

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht,
Anton Pijpers, voorzitter
Margot van der Starre, vicevoorzitter
Henk Kummeling, rector magnificus
Merel Dekker, student assessor

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Livestream