17 mei 2018 van 14:30 tot 19:30

1e Nationale Dialoog Gemeenschapskracht

Buurtmarkt © iStockphoto.com
Buurtmarkt © iStockphoto.com

Minister Hugo de Jonge (VWS), prof. dr. Tine de Moor (Economische en Sociale Geschiedenis), VNG-directeur Jantine Kriens en Buurtzorg-ondernemer Jos de Blok zijn 17 mei 2018 aanwezig op de 1e Nationale Dialoog Gemeenschapskracht in Stadion Galgenwaard te Utrecht.

Het bruist in buurten, wijken en dorpen. Overal zijn inwoners actief om zorg en welzijn anders te organiseren of hun eigen leefomgeving naar eigen wensen in te richten. Al dan niet in coöperatieverband organiseren zij met en voor elkaar vervoersservices, klusdiensten, dagondersteuning, sociale eettafels, ontmoetingsplekken, thuiszorg, beweeggroepen, zorgwoningen, een zorghotel of een wijkinformatiepunt. De betekenis en impact van deze gemeenschapskracht wordt steeds zichtbaarder en voelbaarder.

verticale beleidskokers

De enorme dynamiek en diversiteit vanuit inwonersinitiatieven past niet bij de verticale beleidskokers van gemeenten. Die besteden basishulp, informatievoorziening, jeugd, welzijn, sport, onderwijs en participatie uit aan grote organisaties.

zorgverzekeraars

Gemeenschapskracht sluit ook niet aan bij zorgverzekeraars die sturen op ziekten in plaats van op gezondheid. Organisaties en inwoners(initiatieven) komen in de wijk soms lijnrecht tegenover elkaar te staan.

1e Nationale Dialoog

De transformatie naar meer zeggenschap en eigenaarschap bij inwoners roept fundamentele vragen op over hoe governance, financieringsstromen, innovatie en infrastructuur in de wijk opnieuw en vooral samen vorm te geven. Deze uitdagende vragen staan centraal tijdens de 1e Nationale Dialoog Gemeenschapskracht op donderdag 17 mei 2018.

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk

Tine de Moor

Tine de Moor is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld. De Moor doet onderzoek naar het ontstaan, functioneren en evolueren van instituties voor collectieve actie, in verleden en heden, met de nadruk op de vroegmoderne periode in Europa.

Begindatum en -tijd
17 mei 2018 14:30
Einddatum en -tijd
17 mei 2018 19:30