100 jaar Keltisch: De Keltische Zomer

Van tot
Poster met tekst: 'De Keltische Zomer 2023: 100 jaar Keltisch in Utrecht'. Foto: RMO

Vier het honderdjarig bestaan van de opleiding Keltisch met ons! Op 30 juni en 1 juli vindt het minifestival De Keltische Zomer plaats, waar geïnteresseerden op een speelse en toch diepgaande manier kennismaken met de intrigerende wereld van de keltistiek.

Programma De Keltische Zomer

Op vrijdag 30 juni opent De Keltische Zomer met een optreden van de Ierse band IMLÉ in Tivoli Vredenburg. Sinds een aantal jaar maakt IMLÉ furore met hun innovatieve mix van traditionele Ierse elementen, hiphop, pop en indie. En dat alles in het Iers (Gaeilge), een van de Keltische talen.

De dag erop, op zaterdag 1 juli, vormt de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek het hart van workshops, lezingen en voorstellingen. Hier is ook de komische serie Mabinogi-ogi te bekijken, een moderne adaptatie van de middeleeuwse Mabinogi-verhalen in een andere Keltische taal, het Welsh (Cymraeg).

Hier vind je het hele programma van De Keltische Zomer

Keltisch aan de Universiteit Utrecht

Aan de Universiteit Utrecht wordt al sinds 1923 onderzoek gedaan naar Keltische talen en culturen. Het is de enige opleiding keltistiek in de Benelux en staat internationaal hoog in aanzien. Binnen de opleiding wordt onderwijs gegeven over en onderzoek gedaan naar alle aspecten van de Keltische taalfamilie, die talen omvat als het Gaeilge en Cymraeg, maar ook het Bretons (Brezhoneg), Manx (Gailck) en Cornish (Kernewek).

Dat er aan de Universiteit Utrecht Keltisch gestudeerd kan worden is in grote mate te danken aan hoogleraar Anton Gerard van Hamel. Op verzoek van het College van Curatoren en de faculteit Geesteswetenschappen voegde hij in 1923 Keltisch toe aan zijn leeropdracht Germaans. Van Hamel was ervan overtuigd dat talen niet in isolatie bestudeerd konden worden en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Hij werd opgevolgd door de fameuze Maartje Draak en de huidige leerstoelhouder is Peter Schrijver.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Tivoli Vredenburg en Universiteitsbibliotheek Utrecht
Meer informatie
Lees meer over 100 jaar Keltisch