Zweedse universiteit waardeert Utrechtse innovatiekracht

Groepsfoto van afgevaardigden Universiteit Utrecht en Lund University

Ze zijn in meerdere opzichten vergelijkbaar: Lund University (Zweden) en de Universiteit Utrecht. Brede universiteiten, ongeveer even oud, vergelijkbare aantallen studenten en medewerkers en in belangrijke rankings behoren ze tot de beste honderd universiteiten van de wereld. Wat kunnen de twee van elkaar leren? Het universiteitsbestuur van Lund bracht eind april een tweedaags werkbezoek aan Utrecht om dat uit te zoeken.

Wat mij opvalt is de manier waarop de Universiteit Utrecht de kracht van haar lange geschiedenis en traditie weet te combineren met vooruitkijken. Na een ochtend vol ontmoetingen roemt Vice-Chancellor Erik Renström de innovatiekracht en de toekomstgerichte blik van Utrecht. Daar kunnen wij zeker van leren. In turbulente tijden als deze is het extra belangrijk dat kennisinstituten met lange tradities hun krachten bundelen. Om academische kernwaarden te waarborgen, maar tegelijkertijd om voorop te lopen in wetenschappelijke ontwikkeling en mee te kunnen bewegen met de maatschappelijke behoeften van vandaag en de toekomst.

Vergelijkbare kansen en uitdagingen

Tijdens een bijeenkomst met onder meer de leden van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht blijkt dat de twee universiteiten veelal te maken hebben met dezelfde kansen en uitdagingen. Ervaringen worden uitgewisseld over onderwerpen als nepnieuws, studenteninspraak, duurzaamheid, onderwijsvernieuwing, kennisveiligheid, financiering, strategische plannen en samenwerking in internationale netwerken (Lund is net als Utrecht lid van de League of European Research Universities).

Maar er is één thema waar de Zweedse delegatie met extra interesse naar lijkt te kijken. Utrecht wordt beschouwd als voorloper in open science. Dat is een van de redenen dat we juist jullie graag wilden bezoeken, vertelt Renström. Jullie ideeën over en houding ten opzichte van open science zijn zeer inspirerend voor ons. Het is bijvoorbeeld geweldig om te zien hoe de Universiteit Utrecht op zoveel verschillende niveaus toegewijd is aan de maatschappij.

Utrecht wordt beschouwd als voorloper in open science. Dat is een van de redenen dat we juist jullie graag wilden bezoeken.

Erik Renström
Vice-Chancellor Lund University

Ook de Utrechtse strategische thema’s hebben de nadrukkelijke aandacht van de bezoekers. Faculteiten, instituten en thema’s die samenwerken over grenzen heen? Hoe werkt dat en hoe organiseer je zoiets?

Internationaal georiënteerd

Wanneer het onderwerp global engagement aan bod komt, zijn het de Utrechters die extra aandachtig luisteren en veel vragen stellen. Lund University is zeer internationaal georiënteerd. De Zweedse universiteit telt aanzienlijk meer internationale studenten, medewerkers en PhD’s dan de Universiteit Utrecht. Als voorbeeld noemt Vice-Chancellor Renström de vijftig Oekraïense studenten die in Lund studeren. Dat is de helft van alle Oekraïense studenten in heel Zweden.

Treinvertraging

Programme Leader International Affairs Bart van de Laar en EU Liaison Officer Edwin Kanters van de Universiteit Utrecht kijken terug op een bezoek dat ze vooral bestempelen als ‘open’. Dat kregen we ook terug van Lund, zegt Kanters. Die openheid, gelijkgestemdheid en de bereidheid om van elkaar te leren, zijn mij erg bijgebleven. Net als de begeestering van de Zweden en hoe ze dat niet onder stoelen of banken staken. Ze noemen de UU een voorbeeld van een progressieve universiteit en dat is een mooi compliment. Ze gingen geïnspireerd naar huis met de woorden: ‘we have to get to work now!’

Wat ik op mijn beurt inspirerend vond, vult Bart van de Laar aan, is dat een grote delegatie als deze het goede voorbeeld geeft door per trein naar Utrecht te reizen en smakelijk te lachen om de enorme vertraging die ze onderweg opliepen.

We zoeken nu nog meer verdieping. Bijvoorbeeld door stafuitwisseling in duurzaamheidsonderzoek, open science activiteiten en onderwijsvernieuwing.

Bart van de Laar
Programme Leader International Affairs

Samenwerking verder verdiepen

Van de Laar: Internationale partnerschappen zijn de hartslag van ons onderwijs en onderzoek; het merendeel van onze publicaties komt tot stand met co-auteurs van buitenlandse universiteiten. We kijken steeds naar hoe we dit verder kunnen verbeteren en hoe we van elkaar kunnen leren. Lund en Utrecht werken al langer samen. Dit werkbezoek was een mooie bevestiging daarvan. We zoeken nu nog meer verdieping. Bijvoorbeeld door stafuitwisseling in duurzaamheidsonderzoek, open science activiteiten en onderwijsvernieuwing. Bij dat laatste valt te denken aan professionele ontwikkeling (BKO en SKO) en community engaged learning.

Meer informatie en contact

Wil je meer weten over de uitwisseling met Lund University of over (internationale) samenwerking in het algemeen, neem dan contact op met Bart van de Laar, Programme Leader International Affairs of Edwin Kanters, EU Liaison Officer.