23 oktober 2019

'We zetten er gewoon een stoeltje bij'

Salma uit Syrië: 'Dankzij Incluusion kreeg ik geld om mijn masterscriptie te schrijven over vrouwelijke gevangenen in Syrië. Dat was de eerste stap naar mijn nieuwe toekomst.'

Het team van Incluusion.
Het team van Incluusion. Foto: Robin Alysha Clemens

Incluusion biedt vluchtelingen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor universitaire opleidingen, zodat ze de academische carrière kunnen voortzetten die ze in hun eigen land zijn begonnen. Promovendi Marij Swinkels en Hilke Grootelaar kwamen op het idee in het voorjaar van 2016. Het concept was uniek voor Nederland en het project groeide explosief binnen twee weken nadat de pilot was gestart.

Elena Valbusa, Incluusion-projectmanager: 'We hebben het concept uitgebreid naar andere universiteiten om meer mensen te helpen. We willen een optimistische boodschap verspreiden en de positieve en transformerende impact van onderwijs op het leven van vluchtelingen laten zien.'

Meer dan 300 vluchtelingenstudenten, met of zonder asielstatus, hebben zich sindsdien aan de Universiteit Utrecht ingeschreven via Incluusion.