UU-Talkshow: Mensenrechten in tijden van klimaatverandering
Tweede aflevering Science and Society
Op 10 december 1948 namen de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Daarmee kreeg iedereen recht op onder meer gelijke behandeling, onderwijs en veiligheid. Maar de wereld van 1948 is niet meer de wereld van vandaag. Smeltende ijskappen, overstromingen en extreem weer door toedoen van de mens, stonden zesenzeventig jaar geleden nog niet op de agenda. In hoeverre past de theorie van toen dan nog op de praktijk van nu?
In de tweede aflevering van de UU-talkshow Science and Society buigen drie gasten zich over de vraag welke gevolgen klimaatverandering heeft voor de betekenis en het belang van mensenrechten:
- Marjan Minnesma, oprichter en directeur van Urgenda en voormalig Alumnus van het Jaar.
- Jeroen Oomen, universitair docent Futuring & Climate Politics, verbonden aan de Urban Futures Studio.
- Jos Philips, universitair docent politieke filosofie en ethiek aan het Ethiek Instituut
Een gesprek over de interpretatie van mensenrechten, over de (on)wenselijkheid van verandering van afspraken en systemen, over plichten en verantwoordelijkheden en over de krachten die vrijkomen wanneer de overheid het laat afweten.
Over Science and Society
Naarmate maatschappelijke uitdagingen complexer worden, kunnen ze niet vanuit één enkel perspectief worden opgelost. Science and Society is een talkshow geproduceerd door de Universiteit Utrecht, waarin wetenschappers samenkomen met anderen (burgers, politici, vertegenwoordigers van organisaties, etc.) om nieuwe perspectieven te bieden op enkele van de meest urgente kwesties van vandaag.
Bekijk ook de eerste aflevering: