10 juni 2019

Roos Brands wint nationale scriptieprijs voor Oudgermanistiek

Roos Brands

Studente Roos Brands (Comparative Literary Studies) is de winnaar van de Wulþus scriptieprijs voor Oudgermanistiek, de eerste nationale scriptieprijs op het gebied van Oudgermanistiek. Zij kreeg deze prijs op vrijdag 7 juni 2019 uitgereikt, tijdens de nationale Oudgermanistendag.

De Wulþus scriptieprijs voor Oudgermanistiek wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Bachelor- of Masterscriptie op het gebied van de Oudgermanistiek van de afgelopen twee jaar. Wulþus is het Gotische woord voor ‘glorie’. De scripties worden beoordeeld door een jury van drie leden van de Vereniging voor Oudgermanisten.

Foxy Lady, Foxy Knight: Animals and Chivalric Identity in Sir Gawain and the Green Knight

Deze scriptie schotelt ons de paradox voor waar de protagonist van deze veertiende-eeuwse tekst zich voor geplaatst ziet: hoe het ideaalbeeld van het ridderschap te verenigen met zijn eigen feilbare menselijke natuur. De scriptie maakt hierbij gebruik van moderne theoriëen over ecokritiek en dierenstudies, tegen de backdrop van veertiende-eeuwse ideëen over de riddercultuur, theologie en filosofie. Zo komt Gawain tot leven als worstelend met dat typische menselijke probleem: wat is onze plaats in de natuur, waarom hebben we zo’n behoefte aan idealen en hoe kunnen we onze rede, driften en emoties met elkaar verenigen?

Uit het Juryrapport

De scriptie scoort hoog wat betreft originaliteit, theoretische diepgang, en reikwijdte; Brands’ interpretatie van het centrale probleem van de idealen van het ridderschap als een intersectie tussen polaire concepten als natuur/cultuur en vrije wil/Goddelijke beschikking is oorspronkelijk en indrukwekkend.

De Bachelorscriptie van Brands is door een vakjury bestaande uit prof.dr. Bettelou Los (University of Edinburgh), dr. Christine Rauer (University of St Andrews) en dr. Norbert Voorwinden (Universiteit van Leiden) gekozen tot beste scriptie op het gebied van de Oudgermanistiek.