Publicaties open access beschikbaar maken

Publishingimpact volgens Katell Lavéant

Katell Lavéant deed mee aan de pilot ‘You Share, We Take Care!’. Op grond van artikel 25fa van de Auteurswet is het mogelijk om de uitgeversversies van korte wetenschappelijke publicaties na zes maanden beschikbaar te maken via de repository van de universiteit. Zij vertelt:

Ik heb besloten om aan de pilot mee te doen omdat ik de ontwikkelingen op het gebied van open access publiceren altijd van dichtbij heb gevolgd; voor mij als onderzoeker en als projectleider in een NWO-programma is het cruciaal om zoveel en zo snel mogelijk mijn publicaties open access beschikbaar te stellen. Daarnaast heb ik gemerkt dat collega’s in recent gepubliceerde boeken en artikelen in mijn vakgebied niet altijd mijn laatste publicaties hadden gebruikt, omdat deze nog niet open access te vinden waren. Ik hoop dat op deze manier de laatste ontwikkelingen in mijn werk en in mijn vakgebied sneller door andere onderzoekers gelezen en gebruikt kunnen worden.

Ik ben erg voor 'slow science', maar ook wel voor 'fast publishing'

Katell Lavéant
Katell Lavéant

Het delen van mijn publicaties via de repository ging erg gemakkelijk; ik hoefde weinig extra werk te doen om een publicatie aan de collega's van de bibliotheek door te sturen, voor zover ze deze niet al zelf in de repositories en op websites van uitgevers hadden gevonden.

Door via social media te laten weten dat al mijn publicaties open access in het Utrecht University Repository staan, leverde dat direct veel extra aandacht voor mijn onderzoek op.

Benieuwd naar meer inspirerende impactverhalen? Of wilt u zelf uw ervaringen delen? Lees de andere impactverhalen opgetekend door Publishing Support.