13 maart 2019

Betweter Festival 2019

Open Call: experimenten & interviews

Foto Betweter Festival

Op vrijdag 4 oktober vindt in TivoliVredenburg de vierde editie van het Betweter Festival plaats. Hét kunst & wetenschapsfestival van Utrecht. Heb jij een idee voor een verrassend wetenschappelijk experiment en wil je jouw onderzoek uitvoeren op het festival? Of ben je als wetenschapper sterk van mening veranderd, en wil je daarover vertellen? Meld je dan nu aan!

De roep om verandering is groot. Maar de boel omgooien is makkelijker gezegd dan gedaan. Ons gedrag en onze denkpatronen zijn moeilijk te doorbreken, net als de systemen die onze wereld richting geven. Of het nu gaat om je eigen slechte gewoontes of de wereldwijde ongelijkheid. Tijdens het Betweter Festival 2019onderzoeken we met wetenschappers en artiesten welke hardnekkige ideeën we beter achter ons kunnen laten en welke ervoor in de plaats moeten komen. Hoe komt het eigenlijk dat we zo graag vasthouden aan het bekende? We poetsen oude theorieën van obscure wetenschappers op en geven het woord aan tegendraadse denkers, schrijvers en kunstenaars. Out of the box en geestverruimend. Alles zodat we de toekomst met frisse zin tegemoet kunnen treden.

Open Call #1: Interactief experiment

In voorgaande jaren konden zoenende koppels hun hersenactiviteit meten, testten bezoekers hun wilskracht en kon je mee doen aan een van de eerste ASMR-experimenten ter wereld. Dit jaar zijn we op zoek naar experimenten die passen bij het thema en waar zoveel mogelijk bezoekers aan kunnen deelnemen. Zoek je proefpersonen voor je onderzoek en heb je een originele, speelse manier om het publiek daarbij te betrekken, dan horen we graag van je. Wij zorgen ervoor dat je experiment op een festivalwaardige manier wordt vormgegeven.

Open Call #2: Interviews

Ben jij of ken jij een wetenschapper die gedurende zijn of haar onderzoekscarrière sterk van mening of inzicht is veranderd? Of heb je een geheel nieuw inzicht opgedaan, dat je kijk op je vakgebied of een (maatschappelijk) probleem heeft veranderd? Voor een serie interviews zijn we op zoek naar wetenschappers die hierover willen vertellen. Of je nou natuurkundige, socioloog of geowetenschapper bent: wat was je oude standpunt, wat deed het kantelen en waar sta je nu?

Interesse?

We ontvangen je voorstel graag vóór 5 april. Zie hieronder de voorwaarden. Uiteraard mag deze open call ook gedeeld worden met collega-onderzoekers van andere universiteiten.

Interactief experiment
- korte uitleg van wat je wilt onderzoeken en hoe je dat wilt doen;
- leg uit hoe jouw experiment gelinkt is aan het thema van dit jaar;
- op welke wijze het experiment interactief is. Let wel: er moet een snelle doorloop van deelnemers zijn (max. 3 min per proefpersoon);
- geef een indicatie van hoe je het onderzoek visueel voor je ziet.

Interviews
- korte uitleg van je oude en nieuwe standpunt en waarom je van gedachten bent veranderd.

Mail je voorstel naar info[at]betweterfestival.nl, waarbij je [at] vervangt door @.

Aftermovie Betweter Festival 2018