Onderzoek naar blootstelling elektromagnetische velden bij jonge kinderen

Doe mee en vul de korte vragenlijst in!

In welke mate worden Nederlandse kinderen blootgesteld aan elektromagnetische velden? En hoe vaak? Utrechtse onderzoekers brengen het in kaart. Ze doen een oproep aan ouders van jonge kinderen om een korte online vragenlijst in te vullen. Het is een opstap naar onderzoek dat zich richt op de mogelijke gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden bij kinderen.

Steeds meer kinderen komen al op heel jonge leeftijd in aanraking met mobiele apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops. Deze apparaten wekken elektromagnetische velden op. In de samenleving leeft de zorg dat dit impact heeft op de gezondheid van het kind. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Europese vergelijking

Bij jonge kinderen is nog niet veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en de mogelijke gezondheidsrisico’s. Een team van internationale onderzoekers brengt nu de mate van blootstelling aan elektromagnetische velden bij jonge kinderen in kaart. De mate van blootstelling hangt samen met hoe intensief mobiele apparaten worden gebruikt en op welke manier ze worden gebruikt. Met behulp van o.a. een korte vragenlijst kijken de Utrechtse onderzoekers of de huidige blootstelling van Nederlandse kinderen verschilt van kinderen in andere Europese landen. Ook onderzoeken ze of bepaalde factoren, zoals afspraken over telefoongebruik, van invloed zijn op blootstelling aan elektromagnetische velden.

Baby, kleuter en schoolkind

Ouders met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar kunnen de online vragenlijst invullen. Bestaat het gezin uit meer dan een kind onder de twaalf jaar? Dan kan de ouder de vragenlijst invullen voor het jongste kind. Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer 5 minuten. De resultaten hebben impact op toekomstige onderzoeken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden.

Wat zijn elektromagnetische velden?

Mobiele apparaten gebruiken signalen (elektromagnetische velden) om te communiceren. Een mobiele telefoon ontvangt bijvoorbeeld signalen of zendt deze naar een zendmast of naar de WiFi.

In Nederland gelden EU-blootstellingslimieten. Die zijn gebaseerd op acute gezondheidseffecten als gevolg van opwarming. Bij het vaststellen van de limieten is een veiligheidsmarge van een factor 50 gehanteerd. Op deze manier wordt rekening gehouden met een mogelijk hogere gevoeligheid van sommige groepen. zoals oudere mensen of kinderen.

Kinderen worden veelal blootgesteld aan elektromagnetische velden door zelf mobiele apparatuur te gebruiken. Dankzij de technologische ontwikkelingen (bijvoorbeeld 5G), is de blootstelling continu aan verandering onderhevig. Maar ook de verandering in het gebruik van bestaande technologie (bijvoorbeeld meer videobellen) heeft invloed op de blootstelling.