Jakob’s onderwijsbeelden
Koppen, poten en staarten in het verband
In 1911 werd Heinrich Jakob (beter bekend als professor H. Jakob) als hoogleraar vanuit Duitsland ingevlogen om studenten te onderwijzen in de Diergeneeskunde. Een van de zichtbare nalatenschappen van Jakob is een prachtige serie glasdia’s, inmiddels in goede handen bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), waarop Jakob en dierenoppasser Andries Veensma veelal staan afgebeeld in interactie met verschillende honden op de behandeltafel.
Jakob gebruikte deze foto’s in zijn onderwijs om aan studenten te laten zien hoe je een patiënt onderzoekt, maar ook hoe patiënten er voor en na een behandeling uitzien en hoe je bijvoorbeeld een verband aanlegt bij een hond. Van de foto’s van honden in het verband hebben we een selectie gemaakt. Alle beelden zijn afkomstig uit de collectie Diergeneeskunde van het Universiteitsmuseum Utrecht.
Buiten
Het valt op dat de foto’s uit deze reeks allemaal buiten zijn gemaakt. De huisfotograaf van de faculteit Diergeneeskunde Bas Niemans, maakt vandaag de dag nog steeds patiëntfoto’s voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden, maar dan in een studio. “Omdat de techniek destijds nog niet zo lichtgevoelig was, werden foto’s buiten geschoten om zoveel mogelijk daglicht te vangen. De dieren moesten vanwege lange sluitertijden lang stilstaan om scherpe foto’s te krijgen. Tegenwoordig gebruiken we een studio met kunstlicht en zijn de mogelijkheden ten opzichte van toen bijna onbeperkt”, aldus Niemans.
Sommige foto’s zijn op straat gemaakt. Charlotte Hartong, assistent conservator van het Utrechts Universiteitsmuseum, collectie Diergeneeskunde, kan dat beamen. Alle foto’s zijn volgens haar buiten, op en rondom het terrein aan de Biltstraat gemaakt.
In Vetscience nr. 13 kun je nog een beeld vinden uit de serie glasdia’s van Jakob, zie: Zoek de verschillen: “De Oogspiegel”