2 augustus 2019

Hond of mens, een kies trekken is hetzelfde

“Een beugel bij een hond zetten puur om het gebit mooier te maken, is iets wat ik niet zou doen”, aldus Henriette Booij-Vrieling. Vorig jaar behaalde ze als eerste in Nederland de Europese specialisatie veterinaire tandheelkunde. Ze is voorzitter van de European Veterinary Dental Society en een van de weinige tandartsen die zowel dieren als mensen behandelt.

Het combineren van twee vakgebieden heeft voor Booij-Vrieling alleen maar voordelen. “Er zijn periodes dat ik in twee maanden maar één wortelkanaalbehandeling bij een dier doe. Door ook te werken als humaan tandarts behoud ik mijn vaardigheden en materiaalkennis. En andersom ben ik handiger geworden in het trekken van tanden bij mensen, doordat ik dat regelmatig bij dieren doe.”

Booij-Vrieling ziet aardig wat overeenkomsten tussen de humane en de veterinaire tandheelkunde. “Net als bij mensen zou het voor dieren goed zijn als ze met regelmaat een bezoek aan de dierenarts brengen om het gebit te laten controleren. Het meest voorkomende gebitsprobleem, ontstekingen van het tandvlees en omgeving, is te voorkomen door goede en grondige reiniging door een professional in combinatie met de juiste verzorging thuis.”

Specialist tandheelkunde Henriette Booij-Vrieling loopt met twee patienten, een hond en de eigenaar van de hond, door een bomenlaan.
Henriette Booij-Vrieling met twee van haar patiënten.

De ingrepen zelf verschillen ook nauwelijks: “Een wortelkanaalbehandeling heeft bij dieren en mensen grote overeenkomsten. En of je nu een kies trekt bij een hond of bij een mens: de basistechniek is hetzelfde.” Een gebitscontrole 'op het oog’ is niet altijd voldoende om problemen op te sporen. Booij-Vrieling: “Zowel bij mensen als bij dieren zien we op een röntgenfoto veel meer dan met het blote oog. Mensen kunnen zeggen dat ze kiespijn hebben, dieren kunnen dat natuurlijk niet. Je ziet veel aan het gedrag van een dier, maar niet alles.”

Uiteraard zijn er meer verschillen. Zo moeten de meeste dieren voor een goede gebitsinspectie onder narcose. Waar Booij-Vrieling het bij mensen ook belangrijk vindt dat het gebit er mooi en verzorgd uit blijft zien, staat bij dieren het uiterlijk niet voorop. “Ik krijg weleens het verzoek van een eigenaar om een tand te sparen of een beugel te zetten puur om het uiterlijk. Als dierenarts zet ik het welzijn van het dier voorop. Vervolgens is de haalbaarheid van de behandeling belangrijk, de behandeling moet evidence-based zijn en tot slot moet de ingreep nut hebben voor het dier”, aldus Booij-Vrieling.  

Goed communiceren met eigenaren kan een uitdaging zijn. Booij-Vrieling: “Ik moet hier aan de baasjes uitleggen dat het dier een behandeling nodig heeft, omdat het anders onnodig lijdt. Humaan leg ik het aan de patiënt zelf uit. Dat is vaak toch een stuk gemakkelijker.” Bij diereigenaren heeft Booij-Vrieling meer overtuigingskracht nodig. “Om financiële redenen kunnen mensen nog weleens aangeven dat ze willen stoppen met de behandeling. Dan lopen ze met hun dier de deur uit terwijl je weet dat het dier meer zorg nodig heeft en nog pijn heeft. Dat kan weleens frustrerend zijn. Andersom is het mooi als je samen met de eigenaar kan komen tot de beste behandeling voor het dier.”

Dit is een artikel uit de Vetscience Nr. 5, juli 2019