Harold Brommer en Silvan Eelman

Student van toen en nu

Na een jaar van intensieve samenwerking worden nu de eerste paarden op de faculteit Diergeneeskunde behandeld met 3D-geprint hoefbeslag. Silvan Eelman, masterstudent Informatica aan de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht, ontwierp daarvoor de software. Hij spreekt met Harold Brommer, hoogleraar Heelkunde van het paard bij de Universiteit Utrecht en een van de initiatiefnemers van het project.

Portret van Harold Brommer
Harold Brommer, hoogleraar Heelkunde van het paard en specialist chirurgie paard bij de Universiteit Utrecht (Diergeneeskunde).

Hoe is het idee voor 3D-geprint hoefbeslag ontstaan?

“Het begon met een  idee van onze hoefsmid Jan de Zwaan”, vertelt hoogleraar Harold Brommer. “3D-geprint hoefbeslag leek hem een mooie techniek om toe te passen bij paarden met probleemvoeten bij wie het niet meer lukt om traditioneel hoefbeslag aan te brengen. Samen met het fonds Vrienden Diergeneeskunde hebben we de nodige financiering bij elkaar gekregen om zo een eerste studie te doen.”

Silvan, wat was jouw aandeel hierin?

“Een gedigitaliseerde hoefschoen maken is in principe niet moeilijk”, zegt masterstudent Silvan Eelman. “Maar om patiënten met hoefproblemen zo goed mogelijk te behandelen, moeten we vanuit de hoefscan aanpassingen kunnen doen die zijn toegespitst op het specifieke probleem. Denk aan het dichtmaken van de zoolvlakte van de hoef. Met die kennis heb ik software ontwikkeld, waarmee hoefsmeden de hoefschoen vanachter hun computer eenvoudig kunnen aanpassen.”

Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

Eelman: “Ik was op zoek naar een onderwerp voor mijn masterscriptie, toen dit project op mijn pad kwam. Hoewel ik nog nooit met paarden had gewerkt, leek dit mij een mooie kans.”

Brommer: “In het verleden had een collega van mij samengewerkt met de faculteit Bètawetenschappen in een ander project. Via het AI & Animal Welfare Lab van de Universiteit Utrecht kwam ik met hen in contact. Binnen de verschillende faculteiten zit zoveel kennis en kunde! Het is de kunst om die bij elkaar te brengen.”

Portretfoto van Silvan Eelman
Silvan Eelman, masterstudent Informatica aan de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Wat is jullie het meest bijgebleven van dit project?

Brommer: “Met name de samenwerking. Als dierenartsen en hoefsmeden liepen we tegen een klinisch probleem aan en hadden we hierbij hulp nodig van technici. De juiste samenwerkingsverbanden zijn belangrijk om een techniek verder te ontwikkelen. Het leukste vind ik dat iemand die niets van paarden weet, ons vakgebied toch kan helpen. Paarden met probleemvoeten kregen vroeger het stempel 'uitbehandeld'. Dankzij het werk van Silvan krijgen ze nu 3D-geprinte hoefschoenen.

Eelman: “Mij is het meest bijgebleven dat je niet helemaal weet waar je aan begint. Mijn werkplek bleek op de smederij, waar voortdurend paarden binnenkwamen. De hoefsmeden namen mij mee in hun werk. Als jouw software uiteindelijk wordt gebruikt, maakt mij dat trots.”

Hoe zien jullie de toekomst?

Brommer: “Ik denk dat er een plek is op de consumentenmarkt, niet alleen voor paarden met probleemhoeven, maar ook voor paarden zonder problemen. Bijvoorbeeld in het kader van de verdere verbetering van paardenwelzijn. Op dit moment kunnen we patiënten op de faculteit al behandelen met 3D-geprint hoefbeslag. Of andere hoefsmeden openstaan om dit te leren, zullen we zien. Misschien niet zozeer de huidige generatie hoefsmeden, maar voor de nieuwe generatie lijkt mij dit een mooie kans.”

Eelman: “Ik voorzie dat we in de toekomst een databank opbouwen met behandelingen en de effecten daarvan. Kennis van verschillende hoefsmeden verzamelen en gebruiken om eigenaren te adviseren, is van onschatbare waarde.”

Dit is een verhaal uit:

VETSCIENCE NR. 17