Gestrande orka op de onderzoekstafel

De orka die op 15 oktober bij Cadzand strandde en overleed belandde voor onderzoek op de sectietafel bij de faculteit Diergeneeskunde. Uit de eerste resultaten van het onderzoek, dat de Universiteit Utrecht samen met Wageningen Marine Research deed, bleek dat de orka een ernstige tandvleesontsteking had. Daarnaast had het dier meerdere ontstekingen in inwendige organen en al langere tijd niet gegeten. Volgens bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht was de orka vermagerd: ‘Alle tanden van de orka zaten los en waren aan het rotten. Het dier moet, zeker met eten, echt pijn hebben geleden.’

Gestrandde orka wordt de sectiezaal binnengedragen aan een takel.
Onderzoekers duwen de ruim 2000 kilo wegende orka in de juiste richting, zodat het dier op de sectietafel kan worden onderzocht.
Onderzoekers duwen de ruim 2000 kilo wegende orka in de juiste richting, zodat het dier op de sectietafel kan worden onderzocht.

Bekende orka in Spaanse wateren

Proyecto O.R.CA - Cádiz, een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor het behoud van beschermde orka’s, herkende de orka aan de hand van beeldmateriaal. De orka was niet eerder zo ver in het noorden waargenomen tot ze afgelopen oktober voor de Nederlandse kust lag. Mogelijk is het dier door ziekte afgedwaald van haar normale omgeving.

Dire onderzoekers staan naast de gestrande orka die boven de snijtafel hangt en onderzoeken het dier.
Twee onderzoekers in rode pakken nemen een bloedmonster van de orka

Stukjes organen

Om achter de oorzaken van de ontstekingen in de verschillende inwendige organen te komen is aanvullend onderzoek nodig. Daarvoor verzamelden de onderzoekers stukjes organen en werden bloedmonsters afgenomen. Deze samples worden vervolgens onder de microscoop en in verschillende laboratoria onderzocht.

Onderzoekers in rode pakken bestuderen een gestrande orka die boven de snijtafel hangt.

Zwaartekracht

Uit het onderzoek bleek ook dat de orka spierschade had, vertelt IJsseldijk. ‘Een zeezoogdier is volledig aangepast aan een leven onder water. De zwaartekracht die bij stranding op een dier drukt is heel zwaar. Dat heeft allerlei gevolgen voor de bloedsomloop, ademhaling en dus de algehele overlevingskansen. Het levend stranden is de orka daarom uiteindelijk fataal geworden.’

De sectie van de orka werd onder grote (inter)nationale belangstelling gevolgd. Meer weten over het strandingsonderzoek?

Strandingsonderzoek

Dit is een verhaal uit:

Vetscience nr. 14