Geen handen schudden: liever kwijt dan rijk?

Sinds 9 maart zijn we officieel gestopt met handen schudden. Voor veel mensen, waaronder Moslims, is dat een opluchting in plaats van een gemis: waar voor veel Nederlanders handen schudden een teken van respect is, is het dat voor veel Moslims juist niet. Is dit het nieuwe normaal? Dr. Annemeik Schlatmann (Filosofie en Religiewetenschap) schreef er een blog over voor het onderzoeksproject 'Religious Matters in an Entangled World'.

Moderne normen en waarden
De gewoonte om elkaars hand te schudden is al jaren een discussiepunt. Na 2000 veranderde een open en tolerante sfeer in een roep om culturele aanpassing en integratie, gecombineerd met de opkomst van stemmen die tegen immigratie en de Islam waren. "In dit discours wordt van alle Nederlanders, met name die met een allochtone achtergrond, verwacht dat zij zich aanpassen aan de dominante norm, 'moderne' waarden en opvattingen aannemen en overeenkomstig gedrag vertonen," aldus Schlatmann.
De toekomst
"Het Coronavirus heeft, in ieder geval tijdelijk, een einde gemaakt aan de praktijk van het handen schudden," schrijft Schlatmann. "Dit roept de vraag op wat er met deze praktijk zal gebeuren als het Coronavirus eenmaal voorbij is." Nu vrijwel iedereen gewend is aan een wereld waarin we elkaars hand niet schudden, is het een kleine stap om deze gewoonte te behouden, zodat er niet alleen rekening gehouden wordt met de meerderheid, maar ook met minderheden in ons land.