Fotograaf Cas Oorthuys richt zijn camera op de diergeneeskunde van de jaren zestig
In beeld
‘Cas Oorthuys is een van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Na de oorlog richtte Oorthuys zijn camera op de wederopbouw waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen’, valt te lezen op de website van het Nederlands Fotomuseum. Begin jaren zestig richtte hij zijn camera ook op de diergeneeskunde. Dat heeft geleid tot een prachtig visueel document over hoe het vak van dierenarts er in die tijd uitzag.
Bijna twee jaar lang werkte Cas Oorthuys aan het fotoboek 'Diergeneeskunde nú', dat in 1962 werd uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Met zijn foto’s probeerde hij de schoonheid en uitdagingen van het beroep dierenarts in al zijn facetten vast te leggen.
Na stagnatie in de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog maakte de faculteit vanaf omstreeks 1960 een snelle groeifase door. Door veel mensen werd meer tijd en geld besteed aan hobby’s, waaronder het houden van allerlei dieren voor gezelschap, recreatie en sport.
Daarnaast werd de veehouderij nog verder uitgebreid door schaalvergroting en intensivering. De vraag naar dierenartsen steeg hierdoor enorm. Niet alleen in de praktijk, maar ook bij de faculteit groeide het patiëntenaanbod sterk.
De grote vraag naar dierenartsen vertaalde zich naar meer onderwijs en onderzoek.
Alle foto's van Cas Oortuys zijn gemaakt in opdracht van het KNMvD, voor het fotoboek 'Diergeneeskunde nú', dat in 1962 werd uitgegeven. De beelden zijn afkomstig uit het archief van het Universiteitsmuseum Utrecht, collectie Diergeneeskunde.
Steun de collectie Diergeneeskunde via Stichting Vrienden van Museum Diergeneeskunde.